Livre
Néerlandais
Een negentiende-eeuwse jonge vrouw uit de Engelse middenklasse die vrouwen in de gevangenis bezoekt als sociale bezigheid, raakt in de ban van een raadselachtige vrouw die veroordeeld is omdat ze als spiritiste betrokken was bij iemands dood.
Titre
Affiniteit
Auteur
Sarah Waters
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Affinity
Éditeur
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2000
359 p.
ISBN
90-388-8411-7

Commentaires

Aan de hand van dagboekfragmenten recreëert Sarah Waters de leefwereld van Margaret Prior en Selina Dawes in het 19de-eeuwse London. Margaret is een jonge vrouw van goeden huize die met psychologische problemen kampt: na de dood van haar vader en een mislukte zelfmoordpoging besluit ze aan liefdadigheid te doen, maar ze raakt letterlijk en figuurlijk verstrikt in een emotioneel labyrint. In de vrouwengevangenis van Millbank wordt zij een "bezoekster" om de geïnterneerde vrouwen wat sociale en morele troost te brengen, een onschuldige bezigheid die haar echter fataal zal worden. Een van de meisjes met wie zij al snel een speciale band heeft, is Selina, een spiritistisch medium dat wegens mishandeling van een van haar cliënten zit opgesloten. Geleidelijk aan wordt Selina Margarets favoriet en de relatie tussen de twee vrouwen zal uitgroeien tot een echte liefdesrelatie. Maar rond Selina hangt een web van geheimzinnigheid, dat Margaret in een detective-achtig verhaal probeert te ontra…Lire la suite
Margaret Prior, de oudste, ongetrouwde dochter van 29 uit een gegoed Victoriaans gezin in Chelsea, is depressief na de dood van haar vader. Op aanraden van een kennis gaat ze in 1874 gevangenen bezoeken in de Londense vrouwengevangenis Millbank. Men hoopt dat ze zich door de ellende die ze daar ziet beter gaat voelen over haar eigen leven. In Millbank bezoekt ze o.a. Selina Dawes, een spiritistisch medium dat erin slaagt haar in haar ban te krijgen. Door op een erg geraffineerde manier gebruik te maken van Margarets ontwakende liefde voor haar en de onvrede over haar leven, bevrijdt Selina zichzelf, maar breekt Margarets leven. De debuutroman van Waters (1966) 'Tipping the Velvet' * trok veel positieve aandacht. Deze tweede, redelijk vertaalde roman bevestigt haar kwaliteiten. Het ambitieuze, originele verhaal, waarin de dagboeken van de vrouwen naast elkaar zijn gezet, is heel boeiend, om niet te zeggen spannend en loopt verrassend af. Bovendien treft Waters raak de beklemmende Victo…Lire la suite

À propos de Sarah Waters

CC BY 2.0 - Image by Annie_C_2

Sarah Waters, née à Neyland, petite ville côtière du comté de Pembroke, au Pays de Galles, le 21 juillet 1966, est une écrivaine britannique ouvertement lesbienne. Elle vit actuellement dans le quartier de Kennington à Londres.

Biographie

Après des études à l'université du Kent et une thèse en littérature anglaise, elle est un temps libraire, puis enseignante. Son premier roman, Tipping the Velvet (Caresser le velours) paraît en 1998 et a pour sujet le lesbianisme à l'époque victorienne (le velours étant l'un des noms du sexe féminin dans l'argot de l'époque). Gros succès de librairie, l'œuvre connaît, sur un scénario d'Andrew Davies, une adaptation sous le titre Tipping the Velvet, une mini-série en trois parties pour la chaîne de télévision BBC Two.

Son second roman Affinity (Affinités), paru…En lire plus sur Wikipedia