Livre
Néerlandais
Peter (12) en zijn tam geworden vos Pax zijn onafscheidelijk. Als Peter bij zijn opa moet gaan wonen, laat hij Pax vrij in het bos. Maar Peter wil bij Pax zijn. Hij onderneemt lopend de lange weg terug naar huis. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Pax
Auteur
Sara Pennypacker
Dessinateur
Jon Klassen
Traducteur
Suzanne Braam
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Pax
Éditeur
Tiel: Aerial Media Company, 2016
239 p. : ill.
ISBN
9789402600520 (hardback)

Commentaires

De moeder van Peter (12) leeft niet meer en zijn vader sluit zich aan bij het leger om te helpen bij de dreigende oorlog. Peter moet bij zijn grootvader gaan wonen, maar wat moet hij doen met zijn enige vriend, een tamme vos, waar hij al vijf jaar voor zorgt? Hij laat hem los in het bos, maar daar heeft hij onmiddellijk spijt van. Hij besluit naar huis terug te lopen, een tocht van vele honderden kilometers. Goed verteld, ontroerend verhaal over vriendschap en loyaliteit, prioriteiten en keuzes. Het verhaal is afwisselend geschreven vanuit het perspectief van de vos en van de jongen: hoe overleeft deze tam geworden vos in de vrije natuur en hoe bereikt de jongen zijn doel? Mooi gevarieerd taalgebruik. Door de perspectiefwisselingen blijft de vaart in het verhaal behouden. Voorzien van enkele bijpassende illustraties van prentenboekenmaker Jon Klassen. Voor goede lezers vanaf ca. 10 jaar een mooi verhaal over de vriendschap met een dier.

Pax

Een bijzondere band tussen een jongen en een vos, het doet meteen denken aan 'De kleine prins', de klassieker van Antoine de Saint-Exupéry. Sinds Peter een jong vosje redde, zijn ze onafscheidelijk. Als zijn vader op een dag echter als vrijwilliger tekent in het leger, brengt hij Peter naar zijn grootvader en verplicht hij hem om Pax, zo heet zijn vosje, achter te laten in het bos. Peter vindt het vreselijk, maar wat kan hij doen. Als hij eenmaal bij zijn grootvader is, dringt het schuldgevoel zich echter onherroepelijk bij hem op. Hij besluit om Pax te gaan zoeken en de honderden kilometers naar huis terug te reizen, ondanks de dreiging van de oorlog. Ver geraakt hij niet, al snel verstuikt hij zijn voet. Hij belandt in het huisje van Vola, een vreemde vrouw die helemaal alleen woont, ver van de bewoonde wereld. Hoe stug en veeleisend ze zich ook gedraagt, toch verzorgt ze hem en helpt ze hem uiteindelijk om Pax te gaan zoeken. Zijn ontroerende koppigheid en het onverzettelijke ge…Lire la suite

À propos de Sara Pennypacker

Sara Pennypacker, née Sara Young en décembre 1951, est une écrivaine américaine notamment en littérature jeunesse. Elle a écrit plus de vingt livres pour enfants, dont Pax, Summer of the Gypsy Moths et les séries Clementine et Stuart. Sara Pennypacker est son nom de plume.

Biographie

Sara Young a exercé les métiers d'aquarelliste, galeriste, professeur,,,.

Elle a essentiellement écrit pour la jeunesse. Mais elle a aussi écrit un roman pour adultes, Dans le berceau de l'ennemi (My Enemy's Cradle), inspiré de l’épisode historique sombre des Lebensborn.

Elle vit entre la Floride, et Cap Cod, Massachusetts.

En lire plus sur Wikipedia