Livre
Néerlandais

De jongen in de sneeuw

Samuel Bjørk (auteur), Renée Vink (traducteur)
Een opsporingsteam van de politie in Oslo gaat onder leiding van rechercheur Holger Munch, die geassisteerd wordt door rechercheur Mia Krüger, de moord op een jonge ballerina oplossen.
Titre
De jongen in de sneeuw
Auteur
Samuel Bjørk
Traducteur
Renée Vink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Gutten som elsket rådyr
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2019 | Autres éditions
352 p.
ISBN
9789024565597 (paperback) 9789021024547 (paperback)

Commentaires

Gevaarlijk getikt

Met het speurdersduo van thrillerauteur Samuel Bjørk zit het wel snor. Het probleem is de krankjorume moordenaar.

In de laatste regels van Samuel Bjørks tweede boek, De doodsvogel, duikt er een mysterieuze vrouw in een rode jas op. Ze hangt iets aan de deur van het huis van Mia Krüger en verdwijnt in de nacht.

Destijds leek dat slot het vanzelfsprekende startsein voor een nieuwe thriller over Krüger en haar partner-in-crime-opsporing, Holger Munch, het soort rechercheur van middelbare leeftijd waarvan de Scandinavische opsporingsdiensten vergeven zijn - als de misdaadliteratuur zich tenminste aan de werkelijkheid zou houden. Toch duurt het tot diep in De jongen in de sneeuw, Bjørks verse portie moord en doodslag, alvorens die vrouw in de rode jas in herinnering wordt geroepen.

In een meertje wordt een talentvolle ballerina gevonden. Later volgen een jonge jazzmusicus en een scholier. Alle drie op dezelfde wijze omgebracht en alle drie op overeenkomstige wijze tentoongesteld. Je hoeft geen Miss Marple te heten om dan te concluderen dat we hier met een gevaa…Lire la suite

De jongen in de sneeuw

Eerste zin. Op eerste kerstdag 1999 reed een gepensioneerde weduwnaar van eenenzeventig door de bergen van Oslo naar Hemsedal na de kerstdagen bij zijn dochter te hebben doorgebracht.

Een 22-jarige ballerina loopt op haar spitsen naar het meer waar ze later vermoord wordt teruggevonden. Daarna wordt een jonge jazzmuzikant dood aangetroffen. Naast de lijken staat een camera waarin een cijfer is gegrift. Het superteam van Holger Munch is intussen ontbonden, maar wordt met hoge spoed opnieuw bij elkaar geroepen om de moordenaar te vatten. Munchs wonderkind Mia Krüger is net uit een verslavingskliniek ontslagen, een ander teamlid wordt van corruptie verdacht, maar de speurmachine draait al snel als vanouds.

Samuel Bjørk is het pseudoniem van Frode Sander Øien (1969), die met zijn eerste roman over Mia en Munch meteen internationaal scoorde. De jongen in de sneeuw is het derde deel in de reeks en het minst overtuigende. Het leest allemaal net iets te makkelijk, en is ook te veel geschreven met een mogelijke verfilming in het achterhoofd. Vooral het personage van Mia, die na de zelfmoord van haar tweelingzus zelf met de dood flirt, is niet al…Lire la suite

Als in een Noors bergmeer een bruut vermoorde ballerina van het Nationale Ballet wordt gevonden en er vlakbij een camera op statief blijkt te staan gericht op de plaats delict, wordt in Oslo het team Moordzaken van Holger Munch, die met verlof was vanwege een zwaar ongeluk van zijn dochter, ingeschakeld. Hij vraagt zijn briljante, maar depressieve collega Mia Krüger, die net een half jaar vrij had genomen om te gaan reizen en los te komen van alles, toch mee te werken en ze zegt ‘ja’. Als een tweede en derde moord plaatsvinden, ook op jonge mensen die door een injectie met scopolamine (duivelstong) zijn gedood, terwijl een camera op statief op hen is gericht, is duidelijk een seriemoordenaar aan het werk. De Noorse toneelschrijver en singer-songwriter Frode Sander Øien (1969) debuteerde in 2013 met de thriller ‘Ik reis alleen’, deel 1 van de bestsellerserie over Holger. Dit goed vertaalde derde deel is superspannend door de uitstekende plot/subplots, een hoog tempo in ruim 75 hoofdstu…Lire la suite