Livre
Néerlandais

Gezocht : moeder

Ruth Symes (auteur), Georgien Overwater (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Om hun vader aan een vrouw te helpen en zichzelf aan een moeder besluiten de zusjes Anna (13) en Gem (9) als verjaardagscadeau een contactadvertentie te plaatsen. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Gezocht : moeder / Ruth Symes ; met ill. van Georgien Overwater
Auteur
Ruth Symes
Dessinateur
Georgien Overwater
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The mum trap
Éditeur
Amsterdam: Hillen, 2004
109 p. : ill.
ISBN
90-76897-09-3

Commentaires

Op de achterflap lezen we dat Ruth Symes een bewonderaarster en vriendin is van Jacqueline Wilson, en dat is meer dan duidelijk. Qua thematiek en schrijfstijl heeft Symes leentjebuur gespeeld bij Jacqueline Wilson -- of bewondert ze haar succesvolle vriendin zodanig dat ze vanzelf in een vergelijkbare stijl is gaan schrijven? Het levert in elk geval vlotte, humoristische en aantrekkelijke literatuur op.

Anna en Gem wonen samen met hun vader; moeder is bij een auto-ongeval omgekomen. Als ze in een praatprogramma horen over een weduwnaar die een contactadvertentie plaatste, hebben ze meteen het geknipte verjaardagscadeau voor hun vader gevonden: een advertentie voor een nieuwe moeder. Pap is niet meteen enthousiast, maar zwicht voor zijn dochters -- al stelt hij heel duidelijk dat zij hem bij elke date zullen begeleiden.

Terwijl Anna zelf probeert om het met haar eerste vriendje aan te maken, draaien de verschillende liefdesbrieven en de ontmoetingen voor haar vader op nie…Lire la suite
Twee zusjes zetten een contactadvertentie voor een nieuwe moeder in de krant en geven dat hun vader als verjaardagscadeau. Tussen de vrouwen die reageren, blijkt niet de juiste echtgenote/moeder te zitten maar de nieuwe postbode lijkt wel een goede kandidate. Het verhaal wordt op een vrolijke, nonchalante toon verteld door het oudste meisje. De ik-figuur Anna is een doortastende, 13-jarige scholiere met heel herkenbare belevenissen. Problemen als het missen van een moederfiguur wanneer je eigen moeder overleden is en het hebben van een invalide zusje komen luchtig, maar wel serieus aan de orde. De rolstoelrijdende Gem is nergens zielig en speelt onbewust een belangrijk rol in de afloop van het verhaal. Een vlotte stijl en goede vertaling maken het boek gemakkelijk leesbaar. De rustige bladspiegel heeft een iets te krappe rugmarge. Er staan veel grappige, cartooneske pentekeningen tussen de tekst. Vrolijk rood/roze omslag met de twee zusjes achter een krant. Inhoudelijk ongewijzigde he…Lire la suite