Grands caractères
Néerlandais
Een Zweedse verpleegster treedt in dienst bij een adellijk gezin als verzorgster van de schizofrene erfgenaam; alles lijkt koek en ei, maar al snel ervaart ze spanningen binnen de familie.
Extra subject
thriller
Titre
Het labyrint
Auteur
Ruth Rendell
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The minotaur
Éditeur
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2006
545 p.
ISBN
90-463-0228-8 9789046302286

Commentaires

Ruth Rendell gebruikt het pseudoniem Barbara Vine voor haar thrillers die psychologisch georiënteerd zijn en buiten het kader van de strikte whodunit vallen. Het labyrint is er zo een. Het hoofdpersonage Kerstin Kvist, 24 jaar, is vanuit Zweden in Engeland aangekomen, waar ze een baantje vindt op Lydstep Old Hall, een oud, met klimop begroeid, verwaarloosd landhuis in Essex, om daar voor John, de veertigjarige schizofrene zoon te zorgen. John leeft samen met zijn moeder en zusters, wier relaties en ruzies het verhaal domineren. Niet alleen zijn de vrouwen ingevolge een testamentaire beschikking financieel afhankelijk van John, maar beroerder wordt het als een van de zussen trouwplannen heeft met de dominee van het dorp en toch terzelfdertijd een verhouding aanknoopt met een losbollige kunstschilder, die ze van een zus van haar afgesnoept heeft. Dit wordt de aanzet tot een gruwelijke ontknoping, die zich voor de ogen van de vertelster afspeelt. Rendell is heel sterk in het oproe…Lire la suite
Kerstin wordt gevraagd als verpleegster voor de schizofrene John in een traditioneel Engels adellijk gezin in de jaren zestig. Alles lijkt koek en ei, maar beetje voor beetje ervaart zij spanningen en ontdekt ze dat John zieker wordt gehouden dan hij eigenlijk is. Het geheim lijkt verstopt in de huisbibliotheek die met al zijn gangen het labyrint wordt genoemd. Als een kunstschilder in het dorp komt wonen en menige vrouw het hoofd op hol brengt, valt er een dode. Nieuwe titel van de beroemde auteur die zoals altijd de spanning op een bijzondere manier weet op te bouwen terwijl er ogenschijnlijk niets gebeurt. Het taalgebruik is eenvoudig, de verhaallijn goed te volgen. De karakters worden zo neergezet dat de lezer al snel voorkeuren zal ontwikkelen voor een persoon wat niet alleen de betrokkenheid tot het verhaal vergroot, maar ook de spanning doet toenemen. Boeiend van begin tot eind.

À propos de Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Image by Tim Duncan

Ruth Rendell, baronne Rendell of Babergh, née le 17 février 1930 dans le quartier de Redbridge, à Londres, et morte le 2 mai 2015 dans la même ville, est une autrice britannique de romans policiers et psychologiques. Elle a également publié sous le pseudonyme de Barbara Vine.

Biographie

Née à South Woodford (en), au Nord-Est de Londres, en 1930 de parents enseignants, Ruth Rendell grandit et fait ses études à Loughton dans le comté d'Essex puis travaille comme reporter dans des journaux locaux. Elle écrit deux romans non publiés avant From Doon With Death (Un amour importun), un premier roman, paru en 1964, où apparaît son héros récurrent, le commissaire d…En lire plus sur Wikipedia