Livre
Néerlandais

Oskar snapt het

Oskar is alleen en voelt zich verdrietig. Dan vindt hij een ei waar een gansje uitkomt. Hardkartonnen prentenboekje met kleurrijke lijntekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.
Titre
Oskar snapt het
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Adaptateur
Edward Van de Vendel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Oskar
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2008
[14] p. : ill.
ISBN
9789020976618

Commentaires

De vier seizoenen zijn voor Rotraut Susanne Berner een goudmijn gebleken. Van haar vier knappe kijk-en zoekboeken over de jaargetijden heeft zij al talrijke spin-offs ontwikkeld: tekenboeken, leperello's, puzzels, een kalender en een memory. De tekenboeken-met-versjes werden eerder al naar het Nederlands vertaald, wat nu ook gebeurde met het recentste product: de 'wimmlinger Geschichten' (de originele boeken heten 'Wimmelbücher'). In 'peuterformaat' (vierkantig, karton en afgeronde hoeken) zoomt Berner in op enkele personages en dieren uit haar seizoensboeken. In versvorm vertelt ze een eenvoudig verhaaltje dat past bij wat die figuren in de oorspronkelijke boeken uitvoerden. De twee katten uit het grote, opengewerkte plattelandshuis (telkens de eerste plaat van de zoekboeken) hebben een wat gecompliceerde verhouding, omdat een ervan zwanger is. De eenzame wandelaar Oskar (het mannetje met hoed en groene jas) is op zoek naar gezelschap. De jonge Ina wil buiten spelen, maar het weer zi…Lire la suite
Vierkant kartonboekje met afgeronde hoeken over vriendschap. Oskar is alleen en voelt zich verdrietig. Dan loopt hij in het gras en stoot tegen een ei aan waaruit een jong gansje komt gekropen. Het gansje loopt direct achter Oskar aan en wil wel bij hem blijven. Maar op een dag is de inmiddels volwassen gans ook niet meer blij. Waarom niet? Leuk verhaaltje op rijm (twee regels per pagina) waarbij het aan de lezer/ luisteraar is om het verhaaltje af te maken. De eenvoudige stripachtige tekeningen van de bekende illustrator maken het samen met de tekst tot een mooi en zinvol geheel. De illustrator combineert kleurpotlood met verf in haar afbeeldingen en weet met weinig middelen het juiste effect te bereiken. Grappig aspect is dat Oskar ook te vinden is in de tekstloze zoekplatenboeken over de seizoenen van dezelfde auteur/illustrator: 'Leve de lente!', 'Zonnige zomer', 'Het is herfst' en 'Wat een winter'*. Leuk boekje om voor te lezen vanaf ca. 2 jaar.

Oskar snapt het

‘Vrolijke versjes’ zegt de ondertitel. Nu, zo vrolijk start het niet. Oskar is alleen, hij tobt en loopt gebukt onder zijn zorgen. Zo komt het dat hij het ei niet ziet liggen. Hij struikelt erover en het ei breekt. Een kuikentje rent achter hem aan en roept: ‘Mama!’. Op slag verandert Oskars leven. Hij zorgt voor het ganzenkuikentje drie seizoenen lang, tot het weer lente wordt. Maar dan is gans niet meer zo blij. Geeft niet – Oskar snapt dat goed! Hij snapt zelfs hoe het verder moet ... Oskar brengt zijn gans naar een andere (mannetjes-?)gans in de vijver. De tekst bestaat telkens uit twee lijntjes en die rijmen vlot. De illustraties geven knap de sfeer weer. Dit verhaaltje oogt eenvoudig maar dat is het allerminst. Er valt veel te bepraten en dat is met peuters nog niet mogelijk. Een boekje over vriendschap en over loslaten. Met een knipoog naar volwassenen?

À propos de Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner est une auteure de littérature de jeunesse et illustratrice allemande.

Biographie

Rotraut Susanne Berner intègre l'université Louis-et-Maximilien de Munich puis fait ses études de graphisme entre 1971 et 1975 à l’université de sciences appliquées de Munich. De 1975 à 1977 elle travaille comme graphiste dans la publicité. De 1977 à 1988 elle travaille comme illustratrice et auteure à Munich, puis à Heidelberg de 1988 à 2003. Depuis 2003 elle est artiste indépendante à Munich.

Rotraut Susanne Berner reçoit en 1984 le Deutscher Jugendliteraturpreiss de l'illustration (prix allemand de l’illustration jeunesse).

Ses livres les plus connus se déclinent en cinq titres (Wimmel-Bücher) : Winter-Wimmelbuch (Le Livre de l'hiver), Frühlings-Wimmelbuch (Le Livre du printemps), Sommer-Wimmelbuch (Le Livre de l'été), Herbst-Wimmelbuch (Le Livr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions