Livre
Néerlandais

Een katje van goud

Kat Mingus is verliefd op poes Monika. Hij wil graag met haar praten en spelen. Hardkartonnen prentenboekje met kleurrijke lijntekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.
Titre
Een katje van goud
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Adaptateur
Edward Van de Vendel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Monika und Mingus
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2008
[14] p. : ill.
ISBN
9789020976601

Commentaires

De vier seizoenen zijn voor Rotraut Susanne Berner een goudmijn gebleken. Van haar vier knappe kijk-en zoekboeken over de jaargetijden heeft zij al talrijke spin-offs ontwikkeld: tekenboeken, leperello's, puzzels, een kalender en een memory. De tekenboeken-met-versjes werden eerder al naar het Nederlands vertaald, wat nu ook gebeurde met het recentste product: de 'wimmlinger Geschichten' (de originele boeken heten 'Wimmelbücher'). In 'peuterformaat' (vierkantig, karton en afgeronde hoeken) zoomt Berner in op enkele personages en dieren uit haar seizoensboeken. In versvorm vertelt ze een eenvoudig verhaaltje dat past bij wat die figuren in de oorspronkelijke boeken uitvoerden. De twee katten uit het grote, opengewerkte plattelandshuis (telkens de eerste plaat van de zoekboeken) hebben een wat gecompliceerde verhouding, omdat een ervan zwanger is. De eenzame wandelaar Oskar (het mannetje met hoed en groene jas) is op zoek naar gezelschap. De jonge Ina wil buiten spelen, maar het weer zi…Lire la suite
Vierkant hardkartonnen prentenboekje met afgeronde hoeken over twee katten. Mingus is verliefd op poes Monika en probeert haar aandacht te trekken. De een- of tweeregelige tekst onder elke illustratie is op rijm en erg humoristisch voor jong en oud. De kleurrijke pentekeningen zijn eigenzinnig en karakteristiek; weinig details, geen achtergrond. Grappig aspect is dat deze poezen ook te vinden zijn in de tekstloze zoekplatenboeken over de seizoenen van dezelfde auteur/illustrator: 'Leve de lente!', 'Zonnige zomer', 'Het is herfst' en 'Wat een winter'*. Een bijzonder verhaaltje over de liefde dat kattenliefhebbers zal aanspreken en peuters vanaf ca. 2 jaar.

Een katje van goud

Monika is een poes met een rosse pels maar in de ogen van de zwartwitte kater Mingus is ze van goud. Hoe hij zich ook uitslooft, Monika negeert hem. Tot hij met haar wil spelen en een tijdje later snapt Mingus pas helemaal waarom hij zo van Monika houdt: ook haar kleintjes zijn goud! Al zie je op die laatste prent dat maar één van de drie poesje helemaal ros is, het tweede is zwartwit en het derde is ros en zwartwit. Verder is het een grappig verhaaltje waar volwassenen weliswaar meer zullen uithalen dan kleuters. De illustraties zijn mooi en de korte tekst loopt lekker.

À propos de Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner est une auteure de littérature de jeunesse et illustratrice allemande.

Biographie

Rotraut Susanne Berner intègre l'université Louis-et-Maximilien de Munich puis fait ses études de graphisme entre 1971 et 1975 à l’université de sciences appliquées de Munich. De 1975 à 1977 elle travaille comme graphiste dans la publicité. De 1977 à 1988 elle travaille comme illustratrice et auteure à Munich, puis à Heidelberg de 1988 à 2003. Depuis 2003 elle est artiste indépendante à Munich.

Rotraut Susanne Berner reçoit en 1984 le Deutscher Jugendliteraturpreiss de l'illustration (prix allemand de l’illustration jeunesse).

Ses livres les plus connus se déclinent en cinq titres (Wimmel-Bücher) : Winter-Wimmelbuch (Le Livre de l'hiver), Frühlings-Wimmelbuch (Le Livre du printemps), Sommer-Wimmelbuch (Le Livre de l'été), Herbst-Wimmelbuch (Le Livr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions