Livre
Néerlandais

De kooi

Ron Langenus (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Samen met haar vrienden ontvoert een meisje de directeur van de dierentuin die zij verantwoordelijk houdt voor de dood van haar moeder.
Titre
De kooi
Auteur
Ron Langenus
Langue
Néerlandais
Édition
2de herz. dr.
Éditeur
Averbode: Averbode, 2007
74 p.
ISBN
9789031718702

Commentaires


Dit boek behoort tot de negen speciale verhalen van de Fahrenheitreeks, uitgegeven door Averbode. De dunne boekjes ogen als een reeks Engelse simplified readers. De eigentijdse covers trekken de aandacht, maar de titels voorspellen weinig inhoudelijke verrassingen.
De kooi van Ron Langenus staat op de boekenzoeker bij de categorie dierenverhalen, maar daar heeft het slechts zijdelings mee te maken. Dimitri Lambrecht, de directeur van een verwaarloosde zoo, wordt ontvoerd door drie leerlingen van zes metaal. Voor Tom en Sami is het vlug duidelijk dat Deirdre, een buitenbeentje in de zware richting, meer wil dan de mistoestanden in de zoo aanklagen. Ook Langenus strooit kwistig met clichés en veralgemeningen over onkundige directies en debiele leerlingen. Onmiddellijk succes verzekerd, zeker wanneer een geroutineerde auteur ze vlot neerschrijft.
[Jet Marchau]
Deirdre ontvoert samen met haar vrienden Sami en Tom de directeur van de dierentuin. Deze man handelt in dieren en heeft schuld aan de dood van de moeder van Deirdre. Het verhaal vertelt van de ontvoering, de voorgeschiedenis en beschrijft het leven op de vmbo-school (o.a. het gedrag van medeleerling 'Bully') waar de drie jongeren van ongeveer 17 jaar samen lessen volgen. Er zijn geen illustraties behalve het in zwart en oranje uitgevoerde voorplat dat Deirde voor de kooi (waarin de directeur is opgesloten) voorstelt. Een verhaal dat de aandacht van de lezer goed vasthoudt door de vaart waarmee het geschreven is en door de ontwikkelingen die elkaar snel en duidelijk opvolgen. Voor de doelgroep is geen extra begeleiding noodzakelijk omdat de manier van rouwverwerking niet erg emotioneel is. Het is ook bruikbaar voor het bespreekbaar maken van pestgedrag op school. Het boek is vlot geschreven, maakt gebruik van moderne taal en korte zinnen. Het is zowel technisch als inhoudelijk goed te…Lire la suite