Livre
Néerlandais

Van Genk tot Mauthausen : opmerkelijk verzet en collaboratie in Vlaanderen

Roger Rutten (auteur)

Van Genk tot Mauthausen : opmerkelijk verzet en collaboratie in Vlaanderen

Genk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niks Limburgse gezelligheid, niks winkelcentrum. Wel het decor van een strijd op leven en dood tussen collaborateurs en verzetslui. Aanslagen, liquidatiegolven: in maar weinig andere Vlaamse gemeenten is het gevecht zo fanatiek. Daar zijn 524 Genkse VNV-leden, 104 Oostfronters en een omstreden oorlogsburgemeester niet vreemd aan.
Van Genk tot Mauthausen ve
Titre
Van Genk tot Mauthausen : opmerkelijk verzet en collaboratie in Vlaanderen
Auteur
Roger Rutten
Langue
Néerlandais
Éditeur
Berchem: EPO, 2009
455 p. : ill.
ISBN
9789064451362 (paperback)

Commentaires

Net als vele Vlaamse steden en gemeenten heeft ook Genk nog lang niet het trauma van de Tweede Wereldoorlog verwerkt. Roger Rutten, gewezen docent en pionier van het projectonderwijs in Vlaanderen, had het in Wit & zwart. Verzet en collaboratie in een Vlaams dorp (2008) al over de tegenstellingen binnen een kleine gemeenschap gedurende de Duitse bezetting. Met Van Genk tot Mauthausen laat hij het licht schijnen op Genk, waar de strijd tussen collaborateurs en verzetslieden bijzonder fel oplaaide en waarvan de wonden zoveel jaren later nog steeds niet volledig zijn geheeld.

Rutten schetst de toestand aan de hand van de oorlogservaringen van verzetsman Jean Dubois, die door verraad werd opgepakt en weggevoerd naar het concentratiekamp Mauthausen, maar die talloze beproevingen overleefde. Uitgangspunt voor dit zorgvuldig uitgespitte en gedocumenteerde relaas, waarin een persoonlijke getuigenis wordt aangevuld met gedetailleerde research van de auteur en samensteller,…Lire la suite