Livre
Néerlandais

Zwerver redt het kerstfeest

Roddy Doyle (auteur), Brian Ajhar (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
De hond Zwerver wordt op kerstavond door de kerstman ingeschakeld bij het wegbrengen van de cadeautjes, omdat Rudolf, het rendier, precies op die dag ziek thuis zit. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Kerstman
Titre
Zwerver redt het kerstfeest / Roddy Doyle ; met tek. van Brian Ajhar
Auteur
Roddy Doyle
Dessinateur
Brian Ajhar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Rover saves Christmas
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2003
131 p. : ill.
ISBN
90-6494-107-6

Commentaires

Het verhaal is al eerder verteld: de Kerstman -- of Sinterklaas -- die hulp nodig heeft om alle cadeautjes op tijd bezorgd te krijgen. Maar nog nooit op zo'n uitzonderlijke manier. Zoals gezegd, de Kerstman zit in de problemen want zijn rendier Rudolf laat het afweten. Er is maar één dier dat hem kan vervangen: de hond Zwerver. Een uitgekookte, zakelijke hond die niet van plan is het uit louter goedheid te doen. Maar als er enige chantage op hem wordt uitgeoefend -- hij zou gesignaleerd zijn met een meisjeshond die niet zijn vaste vriendin is -- geeft hij toe. Wel stelt hij als eis dat vier buurtkinderen als hulp meegaan, later komen er ook nog twee hagedissen bij. Met Zwerver voor de slee en de Kerstman met zijn helpers erin begint er een race tegen de klok, of beter, tegen de opkomende zon. Kris kras de wereld over en steeds daagt het iets meer in het oosten. Bijna dreigt het toch nog mis te gaan, maar de nuchtere opmerking van Zwerver dat een pop even leuk is om te krijgen bij lich…Lire la suite
De hond Zwerver, bekend uit 'De giechelfabriek'*, wordt op kerstavond door de kerstman ingeschakeld bij het wegbrengen van de cadeautjes. Rudolf, het rendier, zit precies op die dag ziek thuis. De kerstman heeft geen andere keus dan een beroep te doen op de enige van wie hij zeker weet dat hij slim, getalenteerd, knap en charmant genoeg is om een waardige plaatsvervanger te zijn. Met Zwerver wordt het natuurlijk allesbehalve een gewone nachtdienst voor het arrensleeteam van de kerstman. Kolderiek verhaal van de bekende Ierse schrijver, voorzien van grappige zwartwittekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.

À propos de Roddy Doyle

Roddy Doyle, né le 8 mai 1958 à Dublin, est un écrivain irlandais. Il écrit des romans, des pièces de théâtre et des scénarios de films, principalement en anglais d'Irlande (Hiberno-English). Plusieurs de ses livres ont été transposés au cinéma.

Biographie

Il grandit à Kilbarrack, un quartier populaire situé au nord de Dublin. Il fait ses études à l'University College Dublin. Il enseigne l’anglais et la géographie avant de se consacrer entièrement à l'écriture à partir de 1993.

Thèmes

Roddy Doyle utilise l'image de la « négritude » irlandaise, et plus exactement de la "négritude blanche" lorsque l'un de ses personnages, dans la trilogie de Barrytown, déclare I'm black and I'm proud. Il exploite ainsi un effet comique (celui du "masque" noir porté par …En lire plus sur Wikipedia