Livre
Néerlandais

Dokter Me Di Cin

Roberto Piumini (auteur), Piet Grobler (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
De wijze dokter Me Di Cin wil alleen betaald worden als zijn patie͏̈nten ook echt beter worden; op een dag wordt de zoon van de keizer ziek. Prentenboek met zwierige illustraties in kleur en een korte tekst. Vanaf ca. 6 jaar.
Titre
Dokter Me Di Cin
Auteur
Roberto Piumini
Dessinateur
Piet Grobler
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Il medico Me-Di-Cin
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, © 2001
[28] p. : ill.
ISBN
9789056373498 (hardback)

Commentaires

Bijzonder in dit boek zijn de illustraties, uitgevoerd met waterverf en collage op handgeschept papier met lichte korrelstructuur, wat zorgt voor een aparte sfeer. Geschilderde kaders en dunne lijntjes bakenen de decors af. Chinese vazen, bloemen en vlinders roepen een exotische sfeer op maar het opvallendst zijn de figuren met gestileerde gezichten en kleurrijke kostuums. Een krachttoer zijn de schilderijtjes van het kruid dat lachte, de bloem die snikte en alle andere levende planten.

Het verhaal begint als een sprookje met 'Er was eens'. Meteen zorgen de namen voor een vreemd tintje 'Me Di Cin' en 'Ma La Di' Chinees en blijven ze toch ook herkenbaar. De plot is heel eenvoudig maar heeft misschien net daardoor kans om klassiek te worden: een dokter leert een verwende prins opnieuw te leven door van de natuur te houden. Op een ander niveau gaat het sprookje ook over het verschil tussen wetenschap en kunst. De dokter kan wel genezen, maar hij kan de wonderen van de natuur niet …Lire la suite
Prentenboek met een sprookjesachtig, Chinees verhaal over de wijze dokter Me Di Cin die alleen betaald wil worden als iemand door zijn toedoen daadwerkelijk geneest. Prins Ma La Di is wel een hele lastige patiënt, maar door een list weet de dokter hem uiteindelijk te krijgen waar hij hem hebben wil, en inderdaad, binnen de kortste keren is ook de eeuwig dankbare prins genezen! Het uitstekend vertaalde verhaal leest prettig voor en zal, zoals de meeste sprookjes, een brede leeftijdsgroep boeien. De Italiaanse auteur won in 1994 een Vlag en Wimpel en een Zilveren Griffel. De luchtige en zwierige illustraties in vrolijke kleuren van de hand van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar, die eerder 'Het carnaval der dieren'* illustreerde, passen goed bij de tekst. De omslag ziet er fleurig uit en laat direct zien dat het om een Chinees verhaal gaat. Vanaf ca. 6 jaar.