Livre
Néerlandais
Het leven van een bijna anonieme arbeider in een Oostenrijkse vallei, waar de moderne tijd zijn intrede doet.
Titre
Een heel leven
Auteur
Robert Seethaler
Traducteur
Liesbeth Van Nes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Ein ganzes Leben
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
156 p.
ISBN
9789023492498 (hardback)

Commentaires

Buiten de vallei

In een Oostenrijkse heimatbestseller van Robert Seethaler neemt een rechtschapen elckerlyc het op tegen de moderniteit. Filip Huysegems

E en heel leven van Robert Seethaler is een gigantische hit in Duitsland en Oostenrijk. Het achterplat van het boek zet het stevig in de verf: 'Sinds verschijnen staat de roman onafgebroken in de bestsellerlijsten en Robert Seethaler werd door de Duitse boekhandel verkozen tot auteur van het jaar', met als toemaat een citaat uit Die Literarische Welt, die dit boek 'het fijnzinnige, elegante lied van een vol mensenleven' vindt.

'Vol' kun je het leven van de boerenknecht Andreas Egger niet noemen. Hij groeit op in het prille begin van de vorige eeuw en sterft ruim zeventig jaar later. Dat is het zowat. Het bergdal waar hij woont, komt hij praktisch van zijn hele leven niet uit.

Toch brengt dit boek een snaar aan het trillen bij meer dan 160.000 lezers in het Duitse taalgebied. Een proeve tot verklaring: dit is een heimatroman zoals hij altijd geschreven zou moeten worden. Zonder schadelijke suikers.

Is er sprake van een hardvochtige opvoeding? Jazeker, de boer bij w…Lire la suite

Beschrijving van het leven van A. Egger, die als vierjarige als pleegkind bij zijn oom op de boerderij komt. Hij moet veel werken en wordt zelfs kreupel geslagen. Het hele leven van deze man die eenvoudig leeft, veel werkt, de liefde vindt en ook weer verliest, passeert de revue. Daarnaast wordt verteld over de vooruitgang en de veranderingen in het leven van alledag. De Oostenrijkse auteur R. Seethaler (1966) weet in een betrekkelijk korte roman een heel leven samen te vatten en te presenteren op een bijzonder indrukwekkende manier. Hij weet de lezer te boeien met zijn rake beschrijvingen van situaties en van mensen. Altijd straalt er een zeker begrip, ook voor de hardvochtigste personages, uit de zinnen, omdat het leven vroeger was zoals het was en er pas vanaf de jaren dertig iets begint te veranderen, qua denken, techniek en mentaliteit. De schrijfstijl is ingetogen en eenvoudig. Deze roman, in een uitstekende vertaling zal grote groepen lezers aanspreken vanwege de literaire en i…Lire la suite

À propos de Robert Seethaler

Robert Seethaler, né le 7 août 1966 à Vienne, est un écrivain, scénariste et acteur autrichien. ll partage son temps entre Berlin et Vienne.

Biographie

Robert Seethaler a grandi à Vienne.

Il a fréquenté l'école du Wiener Volkstheater et a participé à un grand nombre de productions cinématographiques, télévisuelles et théâtrales à Vienne, Berlin, Stuttgart et Hambourg. Il interprète le personnage du "Dr Kneissler" dans la série télévisée "Ein starkes Team". En 2015, il joue le rôle de Lucas Moroder, aux côtés de Rachel Weisz, dans "Youth", le film réalisé par Paolo Sorrentino.

Robert Seethaler a écrit, entre autres, "Le Tabac Tresniek", "Une vie entière" et "Le champ", romans parus tous trois chez Sabine Wespieser Editeur.

Œuvres