Livre
Néerlandais

De Tristan strategie

Robert Ludlum (auteur)
Een Amerikaanse spion krijgt opdracht in Moskou in het begin van de Tweede Wereldoorlog de Russische alliantie ondermijnen.
Titre
De Tristan strategie
Auteur
Robert Ludlum
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Tristan betrayal
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2004
414 p.
Note
Ondertitel op omslag : roman van een duizelingwekkende intrige
ISBN
90-245-4796-2

Commentaires

Stephen Metcalfe is een gepensioneerd ambassadeur van aristocratische afkomst, en een icoon van de Amerikaanse gevestigde orde, die bij de poging tot coup door conservatieve krachten tegen Gorbatsjov begin jaren '90, naar Moskou reist in een poging het tij te keren. Hij heeft deze opdracht gekregen omdat hij in het verleden reeds heeft bewezen de loop van de geschiedenis door zijn ingrijpen te kunnen veranderen. Op zijn reis denkt hij terug aan gebeurtenissen die zich afspeelden in de herfst van 1940, nadat Stalin met Hitler een niet-aanvalspact heeft ondertekend.

Metcalfe, een meesterspion en troefkaart van de Amerikanen, leeft in Parijs onder het Vichy-regime. Zijn rol als Daniël Eigen, een playboy van formaat die zich in de hoogste kringen begeeft en informatie probeert te verkrijgen door aan te pappen met de dames uit die kringen, levert als zwarthandelaar aan zowel de nazi's als de rijken. Het is slechts één van zijn vele vermommingen. Zijn broer runt Metcalfe Industries,…Lire la suite
Bestseller auteur Robert Ludlum, die in maart 2001 overleden is, liet veel onafgewerkte plots na die nu door ghostwriters bewerkt en aangevuld worden. Dit is de zevende thriller na zijn dood. In 1940 wordt de jonge Amerikaan Stephen Metcalfe, die voor de geheime dienst werkt, naar Moskou gestuurd om een poging te doen de Duits-Russische alliantie te ondermijnen. Daarvoor heeft hij de hulp nodig van de ballerina Lana, een ex-geliefde van hem die een verhouding heeft met een Duitser. Zelf wordt Metcalfe achterna gezeten door nazi geheim agent Kleist die de gewoonte heeft zijn slachtoffers te wurgen met de snaar van een viool. Vijftig jaar later arriveert Amerikaans ambassadeur Stephen Metcalfe in Moskou waar hij te hulp is geroepen door een oude vriend. Oude communistische hard-liners willen een staatsgreep plegen. De wereld zal dan op het randje van een nucleaire oorlog komen te balanceren… Niet de beste Ludlum, 'Perhaps it's time to let the master rest in peace', schreef Publishers We…Lire la suite

À propos de Robert Ludlum

Robert Ludlum, né le 25 mai 1927 à New York et mort le 12 mars 2001 à Naples en Floride, est un écrivain, un comédien et un metteur en scène américain. Il est surtout connu pour ses romans d'espionnage. Il a aussi écrit sous les pseudonymes de Jonathan Ryder et de Michel Shepherd.

Biographie

Né en 1927 à New York, il a grandi dans le New Jersey. Il se destine très tôt au théâtre mais, attiré également par la carrière militaire, s'engage avant sa majorité dans les Marines durant la Seconde Guerre mondiale.

À la fin de la guerre, il reprend des études à l'université Wesleyenne, puis devient comédien et metteur en scène. À quarante ans, il se tourne vers l'écriture.

Son premier suspense, L'Héritage Scarlatti, publié en 1971, est immédiatement u…En lire plus sur Wikipedia