Livre
Néerlandais

Vespasianus : broederschap van de kruising

Robert Fabbri (auteur), Henk Moerdijk (traducteur)

Vespasianus : broederschap van de kruising

Dans la série:
Een bordeelhouder in Rome krijgt het aan de stok met een concurrent en roept de hulp in van zijn beschermheer, een oom van de latere keizer Vespasianus. Prequel tot de serie 'Vespasianus' over deze keizer.
Titre
Vespasianus : broederschap van de kruising
Auteur
Robert Fabbri
Traducteur
Henk Moerdijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Vespasian : The crossroads brotherhood
Édition
1
Éditeur
Uithoorn: Karakter, 2014
78 p.
Note
Prequel tot de reeks Vespasianus
ISBN
9789045205854 (paperback)

Commentaires

Robert Fabbri schreef met ‘Vespasianus’ een boeiende, vierdelige historische fictiereeks over het leven van de Romeinse keizer (69 tot 79 n.Chr.). Het eerste deel, Tribuun van Rome, verscheen in 2011, net als deze korte novelle die als een prequel op de reeks is bedoeld. Slechts op de laatste bladzijde van Broederschap van de kruising komt Vespasianus als zestienjarige jongen aan in Rome, zodat de band met de eigenlijke reeks flinterdun is.
Het voornaamste personage is nu Marcus Magnus, de patroon van de Kruispuntbroederschap Zuid-Quirinale. Deze criminele organisaties, voorlopers van de maffia, waren georganiseerd per wijk en leefden van beschermgeld, betaald door de handelaren en rijke reizigers. Zoveel is er echt niet veranderd in de loop van tweeduizend jaar geschiedenis, ook toen kochten bendes de politie (cohortes) om, maakten de handelaren prijsafspraken en waren de muren van de winkels ondergekalkt met seksueel en politiek getinte teksten.
Een bo…Lire la suite
In de serie over keizer Vespasianus (69-79), waarvan inmiddels ook het vierde deel is verschenen ('Adelaar van Rome'*), heeft de auteur nu een 'voorafgaand' deeltje gepubliceerd. Het beschrijft letterlijk wat er voorafging aan de gebeurtenissen uit het eerste deel. Een bepaalde noodzaak daarvoor is niet aan te geven. Kennelijk had hij een intrige klaar liggen die niet goed in het hoofdverhaal paste. Het is een boeiend en visueel geschreven avontuurtje geworden. Een bordeelhouder krijgt het aan de stok met een concurrent en roept de hulp in van zijn beschermheer, een rijke senator. Dat blijkt de oom van Vespasianus te zijn. Die moet op zijn beurt een opdracht vervullen voor Antonia, de moeder van de latere keizer Caligula. Beide missies blijken gecombineerd te kunnen worden. Een officier van de Pretoriaanse garde wordt in de val gelokt, in dit geval een bordeel met jongens. Daar wordt vervolgens grote schoonmaak gehouden door ingehuurde krachten. Het leest allemaal vlot, laat heel wat …Lire la suite