Livre
Néerlandais

Liefs van Boy : brieven van Roald Dahl aan zijn moeder

Roald Dahl (auteur), Donald Sturrock (compilateur), Auke Leistra (traducteur)
Brieven van de bekende kinderboekenschrijver aan zijn moeder, vanaf zijn kostschooltijd (vanaf 1925) tot aan haar dood in 1965.
Sujet
Dahl, Roald
Titre
Liefs van Boy : brieven van Roald Dahl aan zijn moeder / Roald Dahl ; bezorgd door Donald Sturrock, vertaald door Auke Leistra
Auteur
Roald Dahl
Compilateur
Donald Sturrock
Traducteur
Auke Leistra
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Love from Boy
Titre parallèle
Liefs van Boy
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2017
329 p. : ill.
ISBN
9789029514231 (paperback)

Commentaires

Uit Roald Dahls brieven aan zijn zielsverwante moeder proef je een diepe genegenheid voor haar.

BRIEVEN. Nadat zijn schrijftalent is ontdekt, krijgen Dahls brieven meer geur en kleur.

Haalde de Britse schrijver Roald Dahl (1916-1990) vorige maand ineens weer de krant. De titelheld uit Sjakie en de chocoladefabriek (1964) zou eerst 'zwart' zijn geweest. Op aandringen van zijn literair agent maakte de auteur het ventje toch maar lelieblank. Het lezerspubliek zou zo'n personage niet aankunnen.

Het nieuwtje verbaasde me. Dahl die luisterde naar advies? Als iets hem typeerde was het immers zijn drang om tegen de keer in te gaan. Zo was hij in 1989 zo'n beetje de enige schrijver die koppig weigerde Salman Rushdie te steunen; hij had volgens hem de fatwa van ayatollah Khomeini over zichzelf afgeroepen. Ook privé was Dahl een moeilijke man. Op zeker moment, aldus biograaf Donald Sturrock in Verhalenverteller (2010), had hij bijna geen vrienden meer over. Schofferen en krenken kon hij als de beste.

Onlangs verscheen in vertaling Liefs van Boy, een bloemlezing uit Dahls brieven aan zijn moeder, samengesteld en va…Lire la suite

Het beeld dat de bekende kinderboekenschrijver Roald Dahl van zichzelf heeft gegeven in zijn twee autobiografieën, ‘Boy’ en ‘Going Solo’, wordt verder verhelderd door deze aantrekkelijke verzameling originele brieven van hem aan zijn moeder, van zijn kostschooltijd tot haar dood in 1965. Ze zijn openhartig en tegelijkertijd ingehouden om haar geen verdriet te doen, spontaan en ook een oefening in het schrijven van goede verhalen. Ze houden de aandacht van de lezer moeiteloos vast. Elke periode in het leven van Dahl - schooltijd, leven in Afrika, tijd als gevechtspiloot en in Amerika - wordt kort beschreven in een inleidend hoofdstuk per periode. De vertaling roept soms twijfels op, bv. een reisje ‘naar Uphill bij Charabanc’, moet zijn een reisje ‘naar Uphill met de omnibus’! Ook zouden voor de Nederlandse lezer wat meer verklarende noten op hun plaats geweest zijn.

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de Galles de parents norvégiens, arm…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions