Livre
Néerlandais

Joris en de geheimzinnige toverdrank

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur), Huberte Vriesendorp (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Joris heeft een hekel aan zijn grootmoe, die hem altijd pest en bang maakt. Maar op een dag neemt hij wraak. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Magie
Extra subject
humor
Titre
Joris en de geheimzinnige toverdrank
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Traducteur
Huberte Vriesendorp
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
George's marvellous medicine
Éditeur
Utrecht: De Fontein Jeugd, 2016
94 p. : ill.
ISBN
9789026139369 (hardback)

Commentaires

Joris (8), enig kind, haat zijn inwonende grootmoe, omdat ze hem commandeert en bang maakt en altijd moppert. Van tientallen huismiddeltjes brouwt hij een toverdrank, waardoor ze meters lang wordt. Als Joris van zijn vader, die geld ruikt, meer toverdrank moet maken, mislukt dat. Grootmoe drinkt hiervan en krimpt net zolang tot ze is verdwenen. Origineel verhaal waarin een fantasie in actie wordt omgezet. Vlot leesbaar door heel directe dialogen. Kinderlijk 'grof' taalgebruik om grootmoe te schetsen; dit taalgebruik is functioneel. Het boek bevat twee gedichten en zwart-witillustraties van Quentin Blake die appelleren aan de fantasie en het voorstellingsvermogen van de lezer en die het verhaal ondersteunen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Joris en de geheimzinnige toverdrank

De meeste grootmoeders zijn lieve, aardige, hartelijke oude dames ... maar die van Joris dus niet. Ze zit de hele dag in haar stoel voor het raam en klaagt, moppert, bromt en mokt over alles en nog wat. Ze is een misselijkmakende zuurpruim. Wanneer de moeder en vader van Joris uit huis zijn, commandeert Grootmoe Joris de hele tijd. Elke dag om 11 uur neemt grootmoe een lepel van haar drankje en vandaag is Joris aan de beurt om dit te geven. Hij besluit een geheel eigen drankje te brouwen bij wijze van experiment. Gewapend met een reuzegrote pan gaat Joris het hele huis rond en giet hij de meest vreemde dingen bij elkaar. Terug in de keuken zet Joris de pan op het vuur en wacht hij af tot er een heerlijk romig bruin brouwsel ontstaat. Nietsvermoedend neemt grootmoe een lepel van de fles ... waarna de hel losbreekt. Grootmoe begint te groeien en groeit zowaar door het dak. Het groeien lijkt maar niet te stoppen, totdat de brandweer haar bevrijdt. Joris geeft datzelfde toverdrankje oo…Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions