Livre
Néerlandais

Reservetijd

Rita Falk (auteur), Pieter Streutker (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Maxim heeft een ernstig motorongeluk gehad, waardoor hij in coma ligt. Zijn vriend Niels blijft hem trouw bezoeken en schrijft hem brieven over wat er gebeurt. Vanaf ca. 16 jaar.
Sujet
Vriendschap, Coma
Extra subject
brieven, ongevallen, Zonder genre
Titre
Reservetijd
Auteur
Rita Falk
Traducteur
Pieter Streutker
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Hannes
Édition
1
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2013
182 p.
ISBN
9789047704935 (paperback)

Commentaires

De 21-jarige Niels — type ruwe bolster, blanke pit — kijkt in Reservetijd terug op een bewogen jaar: zijn boezemvriend Max(im) raakte in coma na een zwaar motorongeval. Niels kan weinig anders doen dan talloze ziekenhuisbezoeken afleggen en brieven aan Max schrijven. Nu er een jaar voorbij is, doet hij afstand van zijn emotioneel geladen schrijfsels.
Aanvankelijk beschrijft Niels vooral zijn talloze bezoeken aan Maxims ziekenbed. De schier eindeloze stroom bezoekers wordt kritisch gescreend en van commentaar voorzien. Niels verwondert zich erover hoe snel het leven na een drama zijn normale loop herneemt. Zijn verslag krijgt stilistisch sterk gestalte in een directe, fel realistische stijl. Met slechts weinig woorden creëert Falk de illusie dat je als lezer deelgenoot wordt van de intense vriendschap tussen twee jongeren op de drempel van volwassenheid. De soms wat stroeve stijl, duidelijk te wijten aan de vaak letterlijke vertalingen uit het Duits, staat een vlot verhaalrit…Lire la suite
Aansprekend verhaal over een jongeman, Niels, die zijn beste vriend Maxim na een ernstig motorongeluk een jaar lang trouw blijft bezoeken in het ziekenhuis, waar deze in coma ligt. Niels heeft besloten om een dagboek bij te houden zodat Maxim, als hij is bijgekomen, de draad weer kan oppakken zonder het gevoel te hebben in een vreemde wereld terecht te zijn gekomen. Behalve Niels is er niemand die gelooft dat Maxim uit zijn coma zal ontwaken. Familie en vrienden en collega's van Niels passeren de revue. Aan het eind van het jaar begrijpt Niels dat hij de brieven aan Maxim ook voor zichzelf heeft geschreven. Hoewel niet alle karakters even helder zijn uitgewerkt, weet de schrijfster deze onvoorwaardelijke vriendschap toch op ontroerende wijze te belichten. Het wel en wee van Niels en de moeizame strijd van Maxim bereiken de lezer rechtstreeks door de gekozen dagboekvorm. Het onderwerp en het toegankelijke taalgebruik maken het boek ook geschikt voor lezers die wat jonger zijn dan 18 ja…Lire la suite

À propos de Rita Falk

CC BY-SA 4.0 - Image by Ptolusque

Rita Falk, née le 30 mai 1964 à Oberammergau, en Allemagne, est une femme de lettres allemande, auteure de roman policier et de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Rita Falk passe son enfance dans sa ville natale. Alors qu'elle a 8 ans, ses parents déménagent pendant un an à Munich, puis à Landshut, dans le sud-est de la Bavière.

Après ses études, elle travaille comme commis de bureau.

En 2010, elle publie Choucroute maudite (Winterkartoffelknödel), la première des aventures ayant pour héros le policier provincial Franz Eberhofer. Ses enquêtes se déroulent dans un village fictif de Bavière appelé Niederkaltenkirchen, pour lequel Rita Falk s'est largement inspirée de Frontenhausen. C'est là qu'ont ensuite été tournés quatre films tirés de ses romans.

En lire plus sur Wikipedia