Livre
Néerlandais

Jij bent mijn vriend

Rindert Kromhout (auteur), Jan Jutte (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Bundel met veertien verhalen rond het thema vriendschap. De onafscheidelijke Bil en Wil hebben het fijn samen. Of ze nu gaan varen, lekker op hun bankje voor hun huis zitten of de een de ander voorleest. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Contenu
Waar Bil naar kijkt Voorlezen Het feest Een echte kunstenaar Zoveel vrienden als ik heb Varen Bang? Visite De avonturen van Wil Rozen en viooltjes Een kom vol vrienden Herrie Bil schrijft een brief Het cadeautje
Sujet
Vriendschap
Titre
Jij bent mijn vriend
Auteur
Rindert Kromhout
Dessinateur
Jan Jutte
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2015
72 p. : ill.
ISBN
9789025868727 (hardback)

Commentaires

Bundel met veertien piekfijne verhalen rond het thema vriendschap. De onafscheidelijke Bil en Wil, al bekend uit ander werk (vooral eerste leesboekjes), hebben het fijn samen. Of ze nu gaan varen, lekker op hun bankje voor hun huis zitten of de een de ander voorleest: ze voelen zich verbonden met elkaar en niemand die daar tussen komt. De verhalen ademen dan ook een sfeer van geborgenheid. Tussen de regels lees je hoe deze vriendschap standhoudt, bijvoorbeeld door graag iets voor de ander te doen en de ander op de eerste plaats te stellen. Zo worden ongemerkt deze waarden overgebracht. De uitvoering van het boek is zorgvuldig gedaan met een nachtblauw, bloemrijk omslag en zwaar glanzend papier. De ingekleurde pentekeningen, soms een pagina groot, passen goed. Fijne, ontroerende uitgave voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Jij bent mijn vriend

Waar Bil is, is Wil ook. Samen kijken ze naar de tuin, gaan ze varen, doen ze boodschappen, genieten ze bij de kachel in de leunstoel. Geen moeite is Bil te veel om Wil te plezieren. Hij leest hem voor, desnoods honderd keer hetzelfde, maakt boterhammen voor hem klaar, legt een warme kruik in zijn bed, maakt chocolademelk telkens wanneer Wil uit bad komt. Betere vrienden dan Wil en Bil zijn er niet.

De korte verhaaltjes zijn wel aardig en goed geschreven om voor te lezen, maar mij net iets te melig. Bijna elk verhaal houdt een moraliserende boodschap over vriendschap in, zoals: vrienden doen graag dingen voor elkaar, ze zijn blij wanneer de andere blij is. Waarom de auteur alle namen in het boek op “il” laat eindigen, begrijp ik niet. De opeenstapeling van figuren met de namen Kwil, Schil, Tsjil, Pril, Bril, Dril, Mil, Djil, Gil irriteert me. De illustraties van Jan Jutte zijn dan weer heerlijk. Ook de zeer afgewerkte vormgeving verdient een vermelding.


Suggestions