Livre
Néerlandais

Italië

Rindert Kromhout (auteur), Jan Jutte (dessinateur)
Allerlei wetenswaardigheden over Italie͏̈ komen aan de orde voor wat betreft geschiedenis, taal, sport, het leven op school e.d. Met vele zwartwitte tekeningen. Vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Italië
Titre
Italië / Rindert Kromhout ; met tek. van Jan Jutte
Auteur
Rindert Kromhout
Dessinateur
Jan Jutte
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2004
119 p. : ill.
ISBN
90-451-0093-2

Commentaires

Met de reeks 'iQ' biedt uitgeverij Querido zeer diverse informatieve boekjes aan, gesneden op maat van jongeren. Rindert Kromhout nam 'la bella Italia' onder de loep. En dat bleek geen toeval: Italië is immers zowat de tweede thuishaven van Kromhout, wiens boeken 'Peppino' en 'Het geheim van de afgebeten vingers' zich eveneens in de laars van Europa afspelen.

Al uit de inhoudstafel, gepresenteerd als een menukaart, blijkt Kromhouts originele aanpak: "Wie iets wil leren over Italië, moet er gaan eten. Dus schrijf ik dit boek alsof ik je een Italiaanse maaltijd voorzet -- dan kom je alles te weten." En dat 'alles' wordt bijzonder ruim opgevat: met hoofdstukjes als 'Inkopen doen' (over keizers en pausen), 'Waarover praten we bij het eten?' (een kleine cursus Italiaans), 'Een beetje pittig' (de Italiaanse natuur) 'Het hoofdgerecht' (kinderen in Italië), enz. belicht de auteur diverse aspecten van het zuiderse land.

Van bij het begin (inleiding) valt de zorg voor taal en stij…Lire la suite
Wie Italië zegt, denkt niet alleen aan pasta's, pizza's, Rome, Venetië en Pompeji maar ook aan zon, strand, vulkanen, eilanden en rijke wijn- en olijfgaarden. Dat Italië nog veel meer te bieden heeft, wordt in dit boek, analoog aan het samenstellen van een maaltijd, uit de doeken gedaan. In de elf hoofdstukken komen zaken aan bod als keizers en pausen, wat zijn Italianen voor mensen, de taal, lekkere hapjes, mooie plekjes en de eilanden. Ook wordt er aandacht besteed aan fonteinen en waterleidingen, de natuur, olijven en olijfolie, kinderen en steden. Achter in het boek bevindt zich een topografische kaart van Italië, een register en een bronvermelding. De gestileerde, humoristische in waterverf uitgevoerde illustraties hebben zwart-, wit- en grijstinten. Vele van de kleinere illustraties bevinden zich rechts naast de tekst; een enkele is bladzijdevullend. Naast de paginavullende tekst is aan de rechterkant een marge waar wetenswaardigheden staan vermeld in een kleiner lettertype. E…Lire la suite

Suggestions