Livre
Néerlandais

Afteljaren

Riet Vanloo (auteur)
1960. Een twaalfjarig meisje gaat met haar oudere zus op internaat bij de nonnen. De strenge zusters dwingen de kinderen met ijzeren discipline in een strakke routine. Elke ongehoorzaamheid wordt bedacht met tuchtstraffen, die thuis nog eens overgedaan worden. Naarmate de jaren aftellen, versoepelt het regime mondjesmaat: de meisjes krijgen een eigen kamer, ruimte voor zelfontwikkeling en het lef
Titre
Afteljaren
Auteur
Riet Vanloo
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2014
264 p.
ISBN
9789022329924 (paperback)

Commentaires

Een retourtje naar het katholieke internaatsleven van de jaren zestig in Vlaanderen. Zo voelt het lezen van Riet Vanloos nieuwe docuroman Afteljaren. Op haar twaalfde wordt het hoofdpersonage naar een uiterst strenge kostschool gebracht. De voertaal is er Frans, de nonnen zijn hardvochtig en zowel de rector als de badnon zitten graag aan jonge meisjes.
Afteljaren gaat natuurlijk ook over het proces van volwassen worden, met de eerste verliefdheid (op de bakkersjongen van de kostschool), dan een tijdelijke lesbische kalverliefde gefixeerd op de non die talenonderwijs geeft en uiteindelijk de Grote Liefde voor een missionaris, die kort daarna naar Amerika vertrekt om een pilotenbrevet te halen. Ook de ontsluiering van de grote levensmysteries komen aan bod: de nieuwsgierigheid naar, maar totale onwetendheid over de bloemetjes en de bijtjes en later ook de eerste maandstonden en het eerste behaatje. 
Het boek is onderverdeeld in zes grote hoofdstukken, vernoemd na…Lire la suite