Livre
Néerlandais

Het boek van Big

Rien Broere (auteur), Soetkine Aps (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Deel een: Bigs moeder vreest dat haar zoon vies wordt tijdens het buiten spelen en stuurt vader op pad om hem te vangen. Terwijl Big schoon blijft, belandt vader in de sloot. Deel twee: Big leest een boek over feestjes en besluit er zelf een te organiseren.
Extra subject
verhalen, humor
Niveau de lecture
AVI 1, AVI Début
Titre
Het boek van Big
Auteur
Rien Broere
Dessinateur
Soetkine Aps
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
82 p. : ill.
ISBN
9789058387912 (hardback)

Commentaires

Het boek van Big bevat twee lange verhalen voor eerste lezers met thema’s die deze leeftijdsgroep zeker zullen bekoren: vuil zijn en feest.
In het eerste verhaal wil Big graag buiten spelen, maar zijn mama is toch wat bezorgd dat hij vuil zal worden. Ze hoeft zich echter geen zorgen te maken, want telkens wanneer dat gevaar dreigt, is er nog Haan, die letterlijk van de daken komt kraaien dat Big zich weer dreigt te misdragen. Telkens wanneer dat gebeurt, stuurt Bigs moeder haar man op pad om te gaan kijken en blijkt uiteindelijk papa het grootste kind van beiden te zijn… Bigs mama raakt uiteindelijk ook overtuigd van het feit dat vies zijn ook leuk kan zijn.
Nogal een voorspelbaar einde, maar het verhaal is best leuk uitgewerkt. Een beetje storend is het feit dat de ouders stereotiep zijn doordat de vader de moeder steeds gehoorzaamt. Het repetitieve daarvan is toch een minpuntje, dat gelukkig aan het einde weer rechtgetrokken wordt.
In het tweede verhaal wil Bi…Lire la suite
Twee verhalen over big, een levendig varkentje, dat graag speelt met andere dieren. Daardoor komt hij wel eens vies thuis. Zijn mama houdt daar niet van. Als papa big ophaalt komt niet big, maar papa vuil thuis. Een andere keer leest big een boek over een feest. Big wil ook een feest en een speelgoedbus als cadeau. Krijgt hij die bus ook? Een lekker dik boek voor beginnende lezeres na enkele maanden leesonderwijs, AVI-Start. De verhalen zijn geschreven in een eenvoudige taal en woordenschat. Toch slaagt de auteur erin om levendig te schrijven, met vaart en humor over een big die leuke avonturen beleeft die iedereen doet lachen. De kleurrijke, lichte, heldere paginagrote verfillustraties versterken de speelse sfeer. De tekst is gedrukt in blokken in fladderzetsel en in een duidelijk lettertype. Er worden geen hoofdletters gebruikt, wel interpunctie. Beginnende lezers zullen zeker geprikkeld worden door deze verhaaltjes. Vanaf ca. 6 jaar.

Het boek van big

Vies zijn is fijn. Dat bewijzen deze twee verhaaltjes over big. Bigs mam is heel netjes. Big mag bijna niets van haar want dan maakt hij zich vies. Maar mus en koe willen graag met big spelen en rennen. Haan ziet big spelen. Hij weet dat de mam van big niet van vies houdt en gaat het haar vlug vertellen. De mam van big stuurt de pap van big om hem te zoeken maar pap valt in de beek en vindt dit wel leuk. Big belandt ook in de beek. Allebei vinden ze dit modderstoeien echt fijn. Nu nog mam overtuigen ...
In het tweede verhaaltje doet de mam van big een dutje. Ze wil niet gestoord worden en stuurt big naar de bib. Hij moet een boek lezen; dan is hij stil. Het boek van big gaat over Mies die een feest geeft. Dat wil big ook. Hij nodigt alle dieren uit die hij tegenkomt. Ze worden verwacht bij de poel en iedereen moet een pakje meebrengen. Haan is jaloers want big heeft hem niet gevraagd. Dus gaat haan klikken bij de mam van big, die nog nergens van weet...
Twee nogal gelijkaa…Lire la suite