Livre
Néerlandais
Een componist die bij de interne veiligheidsdienst onder verdenking staat, probeert met hulp van zijn naasten een productie te leveren die iedereen zal verbazen.
Titre
Orfeo : roman
Auteur
Richard Powers 1957-
Traducteur
Rob Van Essen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Orfeo
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2014
329 p.
ISBN
9789025442422 (paperback)

Commentaires

DNA als geheugenstick

In zijn nieuwe roman Orfeo koppelt de Amerikaanse auteur Richard Powers muziek aan celbiologie. Het resultaat is een intrigerend verhaal dat net te weinig emotionele snaren raakt.

Richard Powers is zo'n schrijver die van iedere roman een wetenschappelijk project maakt. Voor zijn nieuwe boek, dat de shortlist van de Bookerprize niet haalde, dook Powers volledig in de celbiologie. Hoofdpersoon Peter Els is een gepensioneerde, experimentele componist, die uit frustratie omdat zijn muziek onbegrepen blijft, besluit in het DNA van een bacterie zijn ultieme muziekstuk op te slaan. Als de mens allang uitgestorven is op aarde, zullen buitenaardse archeologen zijn muziekstuk ontdekken, zo hoopt Els.

Powers is een schrijver van enorme bouwwerken, iemand die met veel verbeelding en met melancholisch overzichteen verhaal componeert. Dit boek suggereert met zijn in elkaar grijpende strengen van tijd een DNA-structuur. Er is het heden, er is het verleden en ze meanderen om elkaar heen.

In het heden overlijdt de hond van Els. In paniek belt hij de politie. Die komt langs en verwondert zich over bekerglazen, buizen en petrischaaltjes die behoren tot Els' hobby…Lire la suite

Het DNA van muziek

Richard Powers'Orfeo is een liefdesverklaring aan de muziek. De bevlogen roman is zopas op de longlist van de Man Booker Prize 2014 beland. Kathy Mathys

Met zijn gouden stem en het getokkel op zijn lier betoverde de Griekse god Orpheus zijn tijdgenoten. De invloed van zijn muziek was zo groot dat ze een laagje beschaving over de mensen wierp, zelfs wilde dieren vlijden zich neer aan de voeten van de muzikant.

Dat is wat Peter Els wil: muziek componeren die niet zozeer mooi wordt bevonden, wel een revolutie ontketent, de mens buiten de tijd plaatst. Richard Powers'Orfeo is het verhaal van een avant-gardecomponist die alles op het spel zet voor de kunst. Het is de elfde roman van de Amerikaan dieHet zingen van de tijd enDe echomaker.

Als kind vervelen 'melodieën met de prettige geur van kool met rundvlees' Els, popmuziek zegt hem niets. Hij leert klarinet spelen, geraakt in vervoering door MozartsJupiter, tot hij het stuk zo grondig kent dat de noten hem niet langer optillen, maar hard laten landen op de ruwe aarde.

Tijdens zijn studie ontmoet hij Clara, een celliste met haar tot aan de knieholtes, die in fluisterto…Lire la suite

De auteur (1957) schrijft romans met een hoog abstractieniveau waarin een mix van historische feiten en wetenschappelijke informatie is verwerkt. Een terugkerend thema in Powers’ oeuvre is de muziek (bijv. in ‘Het zingen van de tijd’ uit 2003). Ook de flashbacks in deze nieuwste roman staan in het teken van de muziek. De 70-jarige componist Peter Els kijkt terug op zijn leven. Hij herinnert zich zijn eerste liefde, zijn huwelijk met de sopraan Maddy, de geboorte van zijn dochter, zijn echtscheiding. Daarmee vervlochten is zijn muzikale biografie: de overrompelende ervaring van Mozarts ‘Jupiter’, de ontdekking van Mahler, het zoeken naar nieuwe klanken voor zijn eigen composities. De primaire verhaallijn is spannend en beschrijft het sociale klimaat in Amerika na 9/11: Peter Els wordt opgejaagd door de geheime dienst. Men verdenkt Peter ervan een terroristische aanval voor te bereiden. Door een som van misverstanden ziet het profiel van Peter er verdacht uit: als hobby bestudeert hij n…Lire la suite

À propos de Richard Powers

CC BY-SA 4.0 - Image by Phoebe

Richard Powers, né le 18 juin 1957 à Evanston dans l'Illinois (États-Unis), est un écrivain américain.

Biographie

Famille et formation

Richard Powers naît dans l’Illinois dans une famille de cinq enfants. Sa famille déménage quelque temps plus tard à Lincolnwood, un peu plus à l’ouest, où son père occupe un poste de principal dans une école. Il a onze ans lorsque toute la famille part à Bangkok, en Thaïlande. Son père y a accepté un poste à l’International School de Bangkok, où Richard est scolarisé jusqu’en 1972. Pendant ces années vécues à l’étranger, il se passionne pour la musique, notamment le chant, le violoncelle, la guitare, le saxophone et la clarinette. Il lit beaucoup, avant tout des essais, ainsi que des classiques comme l’Iliade et l’Odyssée.

La famille …En lire plus sur Wikipedia