Livre
Néerlandais

De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie

Reza Aslan (auteur)

De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie

Levensbeschrijving van Jezus van Nazareth, geplaatst binnen de historische context.
Sujet
Christus
Titre
De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie
Auteur
Reza Aslan
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Zealot : the life and times of Jesus of Nazareth
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Balans, 2014
395 p. : ill.
ISBN
9789460037368 (paperback)

Commentaires

In dit boek wordt de vraag naar de historische Jezus opnieuw gesteld. Omdat het Nieuwe Testament de voornaamste bron voor Jezus' leven is, is de vraag naar de historiciteit van dit deel van de Bijbel cruciaal voor de reconstructie van dit leven. Zoals vaker geschiedt, maakt de auteur een keuze tussen teksten die hij wel en die hij niet historisch betrouwbaar acht. Van die keuze hangt dan de reconstructie af. Voor de auteur zijn de berichten over Jezus' verdrijving van de geldwisselaars uit de Tempel van groot belang. Naar zijn mening was Jezus een rondtrekkende joodse prediker en wonderdoener, die samen met zijn volgelingen het koninkrijk van God wilde vestigen. Zijn optreden bleek zon grote bedreiging voor de bestaande orde dat Jezus werd gearresteerd, gemarteld en als staatsvijand geëxecuteerd. Op zich is deze reconstructie niet nieuw, maar het bijzondere is dat de auteur, gevlucht uit Iran, een moslim is, hoewel getrouwd met een christelijke vrouw. Door de bijzondere achtergrond va…Lire la suite

À propos de Reza Aslan

Reza Aslan ; (en persan : رضا اصلان), né le 3 mai 1972 à Téhéran, est un écrivain et universitaire américano-iranien, spécialisé dans les religions. Il est maître de conférences à l'université de Californie à Riverside, professeur chercheur à l'université de Californie du Sud et il publie dans le Daily Beast. Parmi ses écrits, No god but God, traduit en 13 langues, et Zealot, qui retrace la vie et les « missions » de Jésus.

Biographie

La famille d'Aslan fuit l'Iran en 1979 (il est alors âgé de 7 ans) pour échapper à la révolution iranienne. Il grandit alors autour de la baie de San Francisco.

L'été précédant son entrée à Harvard, il s'interesse à l'islam. Au début des années 1990, il enseigne au De La Salle High School à Concord en Californie.

Reza Aslan obtient successivement le Bachelor of Arts de l…En lire plus sur Wikipedia