Livre
Néerlandais
Een jonge vrouw arriveert op een boerderij waar twee jaar eerder een andere jonge vrouw door een ongeval om het leven kwam. Niet op de hoogte van wat er gebeurde, ontwart de hoofdfiguur bijna per ongeluk diverse geheimen en raakt ze verzeilt in gevaarlijke situaties.
Extra subject
PSY, geheimen
Titre
Reddende engel
Auteur
Renate Dorrestein 1954-2018
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2017
252 p.
ISBN
9789057598609 (paperback)

Commentaires

Milde gothic novel met speelse twist

FICTIE. Reddende engel van Renate Dorrestein eindigt met de sobere uitvaart van een vrouw van wie niemand hield. Hoofdpersoon Sabine hoort de kerkklokken en merkt op: 'Gods vertegenwoordigers op aarde maken geen onderscheid tussen de doden: ze sorteren niemand voor op hemel of hel, ze klimmen in de klokkentoren of drukken op een knop van de geluidsinstallatie, na ons de zondvloed en morgen weer een dag.'

Onlangs vertelde Dorrestein in de Volkskrant ongeneeslijk ziek te zijn. Mogelijk is dit haar laatste roman, het slot van een groot oeuvre. Het slechte nieuws kwam toen de auteur nog slechts één hoofdstuk te schrijven had.

Met Reddende engel schreef Dorrestein weer een gothic novel, het genre waarmee ze haar schrijverschap begon. De genre-ingrediënten zijn allemaal aanwezig: slecht weer, een van de wereld afgesloten landgoed, een onopgeloste moord. Sabine, verlaten door haar man, brengt dankzij autopech tien dagen door op Oldenhage, waar ze steeds meer te weten komt over de familie Gilissen, oude adel die is weggegleden in armoede. Ze dwingt Sabine min of meer in de rol van huishoudster, waartegen ze geen weerstand kan bieden. De week is een catharsis voor haar, waarin ze boete kan doen voor haar jaloerse gedrag tegenover haar overspelige echtgenoot. Zoveel mildheid verwacht je niet van een gothic novel. De hoofdpersoon wordt ner…Lire la suite

De twintigste roman van de bekende, vaak bekroonde 63-jarige Nederlandse schrijfster is een psychologische gothic novel waarin een jonge vrouw arriveert op een boerderij waar twee jaar eerder een andere jonge vrouw door een ongeval om het leven kwam. Niet op de hoogte van wat er gebeurde, ontwart de hoofdfiguur-vertelster bijna per ongeluk diverse geheimen en verzeilt ze zelf in gevaarlijke situaties. De roman is vakkundig en spannend opgebouwd, geschreven in een impliciete, onderkoelde, ironische stijl, en behandelt thema’s en motieven die eerder in haar werk opdoken: familiegeheimen, bedrieglijke herinneringen, de smalle grens tussen waan en werkelijkheid, de spanning tussen altruïsme en egoïsme, de zoektocht naar de eigen identiteit, het verlangen ergens bij te horen en ontspoorde machtsverhoudingen binnen het gezin. Een sterke roman die een ruim lezerspubliek verdient, voor alle fictiecollecties.

À propos de Renate Dorrestein

CC BY-SA 4.0 - Image by Jan Harm Bakhuys

Renate Maria Dorrestein, née à Amsterdam le 25 février 1954 et morte le 4 mai 2018 à Aerdenhout, est une écrivaine et journaliste néerlandaise.

Biographie

Renate Dorrestein commence à travailler pour le magazine Panorama. Son œuvre est fortement influencée par le suicide de sa sœur.

Ouvrages

 • 1983 - Buitenstaanders
 • 1985 - Vreemde streken
 • 1986 - Noorderzon
 • 1987 - Een nacht om te vliegeren
 • 1988 - Korte metten
 • 1988 - Het perpetuum mobile van de liefde
 • 1989 - Vóór alles een dame
 • 1991 - Het hemelse gerecht
 • 1992 - Ontaarde moeders
 • 1993 - Heden ik
 • En lire plus sur Wikipedia