Livre
Néerlandais

Het duister dat ons scheidt

Het duister dat ons scheidt

Als in een aanvankelijk gelukkig gezin de moeder veroordeeld wordt voor moord, heeft dat grote gevolgen voor het zesjarige dochtertje.
Extra subject
Romans, Landleven, geweld
Titre
Het duister dat ons scheidt
Auteur
Renate Dorrestein 1954-2018
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Contact, 2003
351 p.
ISBN
90-254-1039-1 90-254-1067-7

Commentaires

Een klein dorpje met allemaal doodgewone mensen, waar niets maar dan ook niets gebeurt. In een verregende zomervakantie zijn de kinderen blij dat ze Loes hebben. Loes is zes en woont met haar moeder en de Luco's, twee lieve, zachtaardige mannen, in de oude pastorie. De Luco's huren daar een kamer, zullen we maar zeggen. Loes weet voor elke dag het juiste spel, heeft talloze verhalen over haar heldendaden en weet elk probleem opgelost. Bij haar moeder thuis mag alles wat bij andere moeders niet mag. Tot er een nieuwe jongen in de wijk komt wonen, Thomas; Loes verlooft zich met hem, maar haar moeder is er, geheel tegen haar gewone doen in, radicaal op tegen. Op een nacht wordt Thomas' vader vermoord; iemand heeft een potlood in zijn oog geboord. Het spoor leidt naar Loes' moeder; ze bekent en draait voor jaren de gevangenis in. De Luco's nemen Loes onder hun hoede. De verhoudingen in het dorp zijn op slag omgegooid, Loes heeft haar overwicht op de andere kinderen verloren en wordt gesar…Lire la suite
Van een fantasierijk meisje van zes, ogenschijnlijk levend in een onalledaags, maar gelukkig gezin met twee vaders, wordt de moeder wegens moord veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Dan wordt het meisje het slachtoffer van gemene pesterijen van haar klasgenoten. Uiteindelijk ziet het gezin zich verplicht te verhuizen naar een afgelegen plek op een Schots eiland. Op haar achttiende keert zij terug naar Nederland en komt alles te weten. Een spannend, met veel vaart geschreven typisch Dorrestein-boek, vol absurde situaties, maar waarin weer allerlei actuele problemen aan de orde gesteld en veelzijdig belicht worden en waarin de meest uiteenlopende karakters scherp, maar niet meedogenloos getekend worden. Paperback; kleine druk.

À propos de Renate Dorrestein

CC BY-SA 4.0 - Image by Jan Harm Bakhuys

Renate Maria Dorrestein, née à Amsterdam le 25 février 1954 et morte le 4 mai 2018 à Aerdenhout, est une écrivaine et journaliste néerlandaise.

Biographie

Renate Dorrestein commence à travailler pour le magazine Panorama. Son œuvre est fortement influencée par le suicide de sa sœur.

Ouvrages

 • 1983 - Buitenstaanders
 • 1985 - Vreemde streken
 • 1986 - Noorderzon
 • 1987 - Een nacht om te vliegeren
 • 1988 - Korte metten
 • 1988 - Het perpetuum mobile van de liefde
 • 1989 - Vóór alles een dame
 • 1991 - Het hemelse gerecht
 • 1992 - Ontaarde moeders
 • 1993 - Heden ik
 • En lire plus sur Wikipedia