Livre
Néerlandais

Verloop van jaren : 40 poëtische notities

Remco Campert (auteur)

Verloop van jaren : 40 poëtische notities

Terugblikken op liefdes, vriendschappen en het leven in en met poe͏̈zie, verbonden door het thema eindigheid.
Titre
Verloop van jaren : 40 poëtische notities
Auteur
Remco Campert
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
45 p.
ISBN
9789023496946 (hardback)

Commentaires

De jonge en de oude Campert

Poëzie. Morgen ontvangt Remco Campert de Prijs der Nederlandse Letteren. Niets te vroeg. Met zijn nieuwe bundel Verloop van jaren bewijst hij dat vitaal oud worden in de poëzie aanstekelijk werkt.

Remco Campert (°1929) heeft zijn bundel de ondertitel '40 poëtische notities' gegeven. Je zou dat als een vorm van bescheidenheid kunnen interpreteren. Maar het is ook een verwijzing naar het soort poëzie dat hij schrijft: beschouwende gedichten met enjambementen, in parlandostijl.

In deze bundel lijkt hij ons een reeks brieven toe te sturen - 'ik weet', schrijft hij in het openingsgedicht, 'een brief is ongewoon geworden/ schrik dus niet'.

In de gedichten doet hij aan een soort enscenering. De herinneringen aan zijn jeugd en zijn jonge schrijversleven staan centraal, met het motto van Paul Valéry 'Het geheugen is de toekomst van het verleden' als uitgangspunt. Bijzonder is dat Campert zichzelf in twee gedaantes presenteert: als lyrisch subject in de ik-vorm, wanneer hij het over vroeger heeft, en, in hetzelfde gedicht, als Walter, de schrijver die in het heden leeft en op die ik-figuur terugkijkt.

Dat het om dezelfde figuur gaat, maakt Campert al duidelijk in …Lire la suite

In wat misschien de laatste bundel van de rijkelijk gelauwerde Remco Campert (1929, Den Haag) zal blijken te zijn, spelen terugblikken op zijn leven, in concreto reflecties op de ouders, liefde, vrienden en collega's de grootste rol. Ze worden niet al te nadrukkelijk maar niettemin strak verbonden door het thema eindigheid. Zoals ook in zijn andere werk (verhalen, romans en columns) richt de auteur zich in deze veertig teksten, terecht poëtische notities genoemd, op een weergave in een zo onopgesmukt mogelijke taal. Dat levert dikwijls gezuiverde en daarom ook rakende beelden op. Het kan een dichter met zo'n lange carrière als Campert (hij debuteerde in 1950) moeilijk euvel geduid worden dat het prozagehalte soms hoog is (zie ondertitel) of de aanloop naar een clou nogal lang. Eén van de pakkende fragmenten is: 'Ik geniet van het leven / hoef me er niet eens / aan vast te klampen / gaat vanzelf ' met die dubbele uitkomst van 'eens' en 'gaat vanzelf '. Stilistisch mogen er dan kwalitei…Lire la suite