Livre
Néerlandais

De olifant die lui was

Autre titre Kinderverhalen

Remco Campert (auteur), Harmen Van Straaten (dessinateur)

De olifant die lui was

Autre titre Kinderverhalen

Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Bundel sprookjesachtige verhalen over dieren, kabouters, mensen en dingen die plotseling tot leven komen. Om voor te lezen vanaf ca. 6 jaar; zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titre
De olifant die lui was / Remco Campert ; tek. Harmen Van Straaten
Autre titre
Kinderverhalen
Auteur
Remco Campert
Dessinateur
Harmen Van Straaten 1958-
Langue
Néerlandais
Édition
2de, herz. dr.
Éditeur
Haarlem: Holland, 2001
127 p. : ill.
ISBN
90-251-0869-5

Commentaires

De olifant die lui was is een herziene druk van Camperts bundeling Kinderverhalen uit 1984 met nieuwe tekeningen van Harmen van Straaten. Dat de verhalen nog steeds aanspreken, ligt vooral aan de tijdloze fantasie. Campert heeft een voorkeur voor dierenverhalen. Sommige lijken op klassieke fabels, zoals het verhaal over de aap die dacht dat hij alles van de sterren afwist, of dat over de wandelende tak en de krekel. Door de bizarre combinaties van dieren en de verrassende wendingen doen enkele verhalen denken aan Toon Tellegen. Andere dierenverhalen leunen aan bij de Reinaert-traditie waarin een sluwe vos de onnozele dieren beetneemt.

Naast dierenverhalen bevat de bundel sprookjesachtige vertellingen waarin vooral de wilde fantasie opvalt. In de holle kies van de koning blijken drie mannetjes te wonen, er zijn ook koningen van papier en koningen die de kans krijgen de paashaas te ontvangen. Kabouters hebben last van een lekkende paddestoel of trouwen met een pri…Lire la suite
Achttien verhalen over onder andere dieren, opstandige fietsen, mensen, een pratende vlieger, tot leven gekomen postzegelkoningen en kabouters. Natuurelementen zoals onweer zijn gepersonifieerd. Diverse verhalen handelen over een groep bosdieren met de leeuw als burgemeester en de vos en de wolf als een soort adviseurs. De situaties zijn origineel en inleefbaar, met een subtiel verwerkte filosofische diepgang als knipoog richting volwassen voorlezers. Gemoedelijke, verhalende schrijfstijl met gevoel voor humor. De auteur is op een bescheiden manier als verteller aanwezig. De tekst wordt ondersteund door veel sfeervolle, dynamische zwart-witwaterverfpentekeningen, die voldoende ruimte overlaten aan de eigen fantasie van de lezer. De dunne contourlijnen zijn niet helemaal gesloten. Het gebruikte kikvorsperspectief verhoogt de betrokkenheid en schaduwpartijen ondersteunen de sfeer. Gemoedsuitdrukkingen zijn zichtbaar. Ondanks de leeftijdaanduiding van de uitgever zijn de meeste verhalen …Lire la suite

De olifant die lui was

In deze verhalenbundel schetst Remco Campert een bont gezelschap dieren, elk met een heel eigen karakter, elk met zijn kleine kantjes. Zo is er de leeuw, niet de koning maar de burgemeester van het dorp, die wel heel erg op zijn strepen staat. De vos, die veel van de mensen geleerd heeft, en daarmee regelmatig de andere dieren te grazen neemt. Of de olifant die te lui is om te stappen. Maar daarnaast dwarrelen er ook sprekende vliegers, opstandige fietsen, lekke paddestoelen, en papieren koningen door dit boek. Het niveau verschilt van verhaal tot verhaal, maar loopt op tot echte pareltjes. Mijn favoriet is het relaas van de vos die de andere dieren leert toneelspelen, aan de hand van Hamlet notabene. Op het einde van het stuk liggen alle dieren op bevel van vos op de grond, en zit vos zelf met de kroon van leeuw op diens hoofd. Hilarisch!