Livre
Néerlandais

Mijn papa is voor niemand bang, of toch ?

Rafik Schami (auteur), Ole Könnecke (auteur)

Mijn papa is voor niemand bang, of toch ?

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een meisje leert haar vader niet meer bang te zijn voor zwarte mensen door hem mee te nemen naar de verjaardag van haar vriendinnetje. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Mijn papa is voor niemand bang, of toch ?
Auteur
Rafik Schami 1946- Ole Könnecke
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Wie ich Papa die Angst vor Fremden nahm
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2003
[32] p. : ill.
ISBN
90-209-5362-1 9789020953626

Commentaires

Het integratiethema wordt speels maar moraliserend aan bod gebracht in het boek van Rafik Schami en Ole Könnecke. Vader woont samen met zijn dochter. Zoals de meeste vaders van vijfjarige dochters kan papa alles; papa is een held. Maar wanneer het gaat om immigranten lijken de rollen omgedraaid. Papa wordt het kind en dochter wordt de zorgende volwassene. Papa is bang voor 'vreemden'.

Het is duidelijk dat deze vreemdelingenfobie een humoristische aanpak wil zijn voor een thema dat al vaak serieus besproken werd. Maar het mist zijn doel een beetje. Het concept is irreëel en het geheel komt erg belerend over. Dochterlief zal papa wel eens van zijn angst afhelpen door alle vooroordelen teniet te doen. Vooroordelen die trouwens in het boek onterend overkomen naar kleurlingen toe: zwarten zijn volgens papa vuil, lawaaierig, ruw en te donker. Ook al is het speciaal geschreven om het daarna met klem te kunnen weerleggen, het blijft platvloers.

De illustraties zijn sober en verz…Lire la suite
In dit in groot formaat en stevig uitgegeven prentenboek vertelt de ik-figuur over wat haar vader allemaal kan en durft. Haar vader is echter bang voor vreemdelingen, voor zwarten. Als haar vriendinnetje uit Tanzania jarig is en haar uitnodigt, neemt ze haar vader mee, zonder iets te vertellen over de achtergrond van haar vriendinnetje en haar familie. Door er kennis te maken en te merken dat 'vreemde' mensen ook mensen zijn is haar vader niet meer bang! Op een speelse, voor kinderen herkenbare manier wordt de zware problematiek van racisme en vreemdelingenangst duidelijk beschreven en bespreekbaar gemaakt. Jammer dat bij deze problematiek gesproken wordt over 'zwarten'! De getekende prenten ondersteunen het verhaal, soms, door de hoeveelheid, als bij een strip. Zonder druk te worden geven ze de gebeurtenissen en gevoelens goed weer. Over de auteurs wordt geen informatie verstrekt. Een goed boek om, waar nodig, met kinderen in gesprek te gaan over deze specifieke problematiek. Vanaf c…Lire la suite

À propos de Rafik Schami

Rafik Schami (né le 23 juin 1946 à Damas) est un écrivain contemporain germanophone, d'origine syrienne.

Rafik Schami compte parmi les écrivains de langue allemande les plus marquants aujourd'hui[réf. nécessaire]. Ses œuvres sont traduites dans 28 langues.

Parmi ses œuvres majeures : "Le côté obscure de l'amour" , "Le secret des calligraphes", "Voyage entre la nuit et le jour" (1995), "La peur dans leur propre pays" (2001) et "Une poignée d'étoiles". Il s'exile en Allemagne au début des années 1970 et poursuit ses études de chimie à Heidelberg. Il écrit des contes et nouvelles depuis 1965 (création de la revue "vent du sud" ) mais ne vit de sa plume que depuis 1982. Il écrit avec critique et humour, dans un style imprégné …En lire plus sur Wikipedia