De economische crisis in Spanje heeft grote gevolgen voor allerlei lagen van de bevolking, zoals de eigenaar van een failliet timmerbedrijf, werkloze Marokkanen en een Colombiaanse hulp in de huishouding.
Titre
Aan de oever
Auteur
Rafael Chirbes
Traducteur
Eugenie Schoolderman Arie Van der Wal
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
En la orilla
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Meridiaan, 2014
431 p.
ISBN
9789048822249 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Spaanse ontnuchtering

ROMAN. Op een koortsachtig ritme schrijft Rafael Chirbes over de crisis die Spanje in haar greep heeft. Vrolijk is zijn portret niet, scherp des te meer.

'De grote roman over de crisis in Spanje', titelde El País over Aan de oever van Rafael Chirbes (?1949). Terwijl de Valenciaanse auteur in zijn vorige roman Crematorium (2007) de vastgoedspeculatie aan de Spaanse kust hekelde, richt hij zijn pijlen in zijn nieuwste op de crisis die het land teistert.

Net als Crematorium laat Chirbes dit verhaal spelen in en om de fictieve badstad Misent. Van het vakantieparadijs is maar een schijntje over. Pompeuze nieuwbouwprojecten liggen er half afgewerkt bij en de bloeiende appelsiengaarden van weleer zijn geplunderd. De bewoners van Misent en het nabije Olba blijven weg van de kust. Vissen in het moerasland is hun favoriete tijdverdrijf.

Verbitterd

Een van hen is don Esteban, de hoofdverteller. Als jongeling had hij grandioze plannen, maar in de loop van de jaren zijn die verdampt. Bitter blikt hij terug: 'Het overkomt veel mensen: je denkt dat de situatie waarin je zit tijdelijk is, maar eigenlijk leef je gewoonweg je leven…Lire la suite

confituur TIP

Rafael Chirbes, Aan de oever, Meridiaan, 27,50 euro.

Rafael Chirbes is een van de grote stemmen in de Spaanse literatuur. Zijn laatste roman, Aan de oever, werd door Spaanse recensenten bestempeld als het beste boek van 2013.

Aan de oever is niet alleen een sublieme roman over de crisis, het is ook een verhaal over het verleden en heden van Spanje, over genadeloze fysieke en sociale veranderingen, over de menselijke ziel, over ouder worden en over een poging om aan de armoede te ontsnappen.

In een fictief dorpje aan een drassige oever (symbool voor een door en door verdorven Spanje) schildert Chirbes een sociaal en economisch panorama van het Spanje van vandaag. De crisis heeft er een kaalslag aangericht, de gevolgen zijn dramatisch. Vanuit een wisselend perspectief geeft Chirbes het woord aan rebelse arbeiders, werklozen, kansarmen, immigranten, verliezers... en aan de 70-jarige Esteban, de belangrijkste verteller.

Schitterende roman over de uitwassen van het rauwe kapitalisme en de gevolgen ervan voor lichaam e…Lire la suite

'Je bent per definitie een kind van je tijd'

Rafael Chirbes schrijft romans over de gebroken Spaanse samenleving waar ongelijkheid, corruptie en opportunisme welig tieren. 'Rijkdom is nooit onschuldig.'

Marijke Arijs

Rafael Chirbes (65) puurt zijn inspiratie uit de recente Spaanse geschiedenis en schetst in zijn romans een fresco van het naoorlogse Spanje. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam metCrematorium.Aan de oever, het verhaal van vijf werklozen en van de baas die hen noodgedwongen heeft ontslagen, is een vervolg op deze succesroman. Het is met stip de bitterste en zwartgalligste roman van Chirbes.

Aan de oever werd door maar liefst drie Spaanse kranten uitgeroepen tot beste roman van het jaar en is bekroond met verschillende literatuurprijzen, waaronder de prestigieuze Premio Nacional de Narrativa.

Blijkbaar is er toch één Spanjaard die beter wordt van alle economische ellende?

'Het is een merkwaardige zaak, want het is een hard, weerbarstig boek. Ik denk dat het gewoon op het juiste moment is verschenen. Mijn vorige romans gingen over dezelfde ongemakkelijke thema's, maar die zijn te vroeg verschenen. Het ging de maatschappij toen nog te veel v…Lire la suite

Er is geen schrijver in Spanje die de recente geschiedenis van Spanje zo breed en zo realistisch heeft verbeeld als Rafael Chirbes, van wie ook veel werk in het Nederlands is vertaald. In zijn vorige roman, 'Crematorium', stond de onverantwoordelijke huizenbubbel centraal. Deze nieuwe roman laat de gevolgen daarvan zien: de economische crisis die Spanje zo hard getroffen heeft. Via verschillende perspectieven en stemmen geeft Chirbes diverse sociale lagen en nationaliteiten een stem: de eigenaar van een failliet timmerbedrijf, werkloze Marokkanen, een Colombiaanse hulp in de huishouding... Allemaal proberen ze te overleven in een samenleving die zich niet alleen economisch maar ook in moreel opzicht in een diep dal bevindt. Uitzicht op betere tijden biedt de schrijver niet. Wel een moedige, knap geschreven en indringende roman over het Spanje van nu. Normale druk.

À propos de Rafael Chirbes

Rafael Chirbes, né le 27 juin 1949 à Tavernes de la Valldigna et mort le 15 août 2015, est un écrivain et critique littéraire espagnol.

Biographie

Rafael Chirbes naît en 1949 à Tavernes de la Valldigna (Valence).

Quand son père meurt alors qu'il n'a que quatre ans, sa mère le place dans un orphelinat ne pouvant s'occuper de lui. Il en change plusieurs fois, et c'est dans ces établissements qu'il commence à écrire.

En 1969, Chirbes quitte l'Espagne franquiste pour Paris, dont la mouvance et la liberté intellectuelle l'attirent. Il y reste un an.

Après être rentré au pays et avoir entrepris des études d'histoire, il part à nouveau pour la France puis le Maroc. Tout en produisant plusieurs romans, il occupe les professions de…En lire plus sur Wikipedia