Commentaires

Ik hoor vaak verhalen die niemand mag vertellen

Een zomer geleden hadden Pieter Aspe, zijn vrouw Bernadette en ik afgesproken op Mallorca. Alles was geboekt en besproken toen de schrijver een hartaanval kreeg en op straat in Blankenberge ineenzakte. Zijn vakantie werd een operatie die al een verre nachtmerrie lijkt wanneer ik hen in de Provence ontmoet.

Zijn nieuwste boek 'Op Drift' is af, VTM verfilmt op dit ogenblik de vierde Aspe-reeks en overweegt ook nog een vijfde te maken. Pieter steekt een sigaret op en geniet van een glas wijn. «Mijn leven is niet ingrijpend veranderd», lacht hij. «'De dag dat je niets meer voelt, is het best dat je alles vergeet', zei de dokter. Dat doe ik.»

Het Maison Valvert in Bonnieux ligt aan de rand van het Parc National du Luberon. We zitten nog maar pas op het met riet overdekte terras van de chambre d'hôte als Pieter Aspe door Bernadette naar de slaapkamer wordt gestuurd om een ander hemd aan te trekken. «Hij droeg weer datzelfde met die oranje strepen en daar heeft hij al twee keer mee in de krant gestaan», lacht ze. «Help, ik lig onder de sloef», grapt Pieter ofte Pierre als hij terugkomt in een fris, ongepubliceerd exemplaar. Het is alsof ik commissaris Van In hoor praten.

«Ik ben gewend aan dat schema van twee boeken per jaar en zes weken vakantie. Dat hoeft niet, ik weet het wel…Lire la suite

Met Op drift schreef Pieter Aspe zijn 21e politieroman met als ankerfiguren het trio Pieter Van In, Guido Versavel en Hannelore Martens. De boeken verschenen naar rato van twee per jaar, en stuk voor stuk bleken het kaskrakers. Alleen dat al zet Aspe op eenzame hoogte.

In recente romans werd de actie verlegd van Brugge naar het Benidorm aan de Noordzee: Blankenberge. In de duinen van de badstad wordt het zwaar verminkte lichaam van een jonge vrouw aangetroffen. De politie brengt haar dood in verband met een drugsdelict. Het meisje maakte deel uit van een groep artiesten die optreden in de populaire amusementshal Het Witte Paard en kort daarop wordt ook haar dealer vermoord. Versavel en Van In vangen in het criminele milieu geruchten op dat een aanzienlijke partij dodelijke drugs in aantocht is en de politie doet er alles aan om de bende achter de tralies te krijgen. Versavel, die er niet voor terugschrikt om undercover te gaan, wordt door gangsters flink onder handen ge…Lire la suite
Eenentwintigste deel in de serie politieromans van de Vlaamse Pieter Aspe rond de Brugse commissaris Van In en zijn assistent Guido Versavel, en onderzoeksrechter Hannelore Martens. In Blankenberge wordt het toerisme opgeschrikt door de acties van een drugsbende. Nadat eerst een Russisch meisje dat deel uitmaakt van een groep jongleurs die in de zomermaanden in Blankenberge optreden, dood is aangetroffen in de duinen, wordt later ook haar dealer neergestoken. Van In en Versavel komen in actie. Zij ontdekken dat er een grote partij chemische drugs op komst is waarin een dosis dodelijk gif terechtgekomen is. Volgens het beproefde recept geschreven policier met veel dialogen, humor, sympathieke en overtuigende hoofdpersonen en veel authentieke Brugse sfeer. Van Aspe werd al meermalen genomineerd en bekroond voor zijn misdaadromans die ook verfilmd werden voor televisie. Paperback, duidelijke druk.

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se change…En lire plus sur Wikipedia