Commentaires

Aspe ontdekt (eindelijk) Antwerpen

Pieter Aspes negentiende thriller Alibi speelt zich grotendeels in Antwerpen af. Pieter Van In, Guido Versavel en Hannelore Martens verkassen tijdelijk naar de Scheldestad, op zoek naar sporen in een onverkwikkelijke moordzaak. Een goede zet van Aspe, want Alibi is, vooral door de setting, een van zijn betere thrillers.

Op de Brugse opnameset van een nieuwe politieserie wordt in de uitgebrande auto van een van de hoofdrolspelers een verkoold lijk gevonden. Commissaris Van In ondervraagt zowat iedereen van de crew en komt al snel tot de conclusie dat de oplossing van het mysterie in Antwerpen ligt. Net wanneer hij de zaak wil loslaten, krijgt hij van zijn overste en kwelduivel De Kee te horen dat hij tijdelijk naar Antwerpen wordt gedetacheerd. Dik tegen zijn zin vertrekt Van In naar de Scheldestad, met als enige troost dat zijn boezemvriend en collega Guido Versavel hem mag vergezellen. Deze laatste ziet een en ander niet als straf, want Antwerpenaar Luk, een mannelijk lid van de filmcrew, heeft hem het hoofd danig op hol gebracht.

Wat volgt, is een vermakelijk verslag van de avonturen van een Bruggeling in Antwerpen. De moppen en plagerijtjes vliegen over en weer, met een glansrol voor Steen en Been, twee Antwerpse speurders met een groot bakkes, maar een klein hartje. Veel humor dus, maar…Lire la suite

Commissaris Van In leert bollekes drinken

Een historische foto: thrillerauteur Pieter Aspe met in zijn hand geen Duvel, maar een bolleke Koninck. Net zoals commissaris Pieter Van In die in Alibi , inmiddels de nummer 19 van Aspe, het amberkleurige bier leert kennen. ,,Dit bewijst meteen dat ik geen exclusiviteitcontract heb met brouwerij Moortgat, lacht Aspe. En wat vindt hij zelf van zijn jongste boek? ,,Lekker decadent, klinkt het.

Memmen, bloaskoak, crème-glacekar (politiecombi)... het zijn allemaal woorden waar West-Vlaming Pieter Aspe nooit eerder van had gehoord. Omdat zijn nieuwste boek Alibi zich vooral in Antwerpen afspeelt, verdiepte Aspe zich in de leefwereld van de Sinjoor. Dat de Scheldestad figureert als decor voor het speurdersduo Van In en Versavel is eerder toevallig tot stand gekomen.

,,Na de verfilming van mijn boeken voor VTM werd ik gecontacteerd door de regionale zender ATV, vertelt Pieter Aspe. ,,Ze wilden een dubbelinterview met mij en Herbert Flack, die commissaris Van In speelt in de serie. Als laatste item was het de bedoeling dat Herbert aan mij zou vragen of het mogelijk was dat er zich ooit een verhaal in Antwerpen zou afspelen. Het interview is er niet gekomen wegens volgeboekte agenda's, maar die suggestie bleef wel in mijn hoofd hangen.

De schrijver maakte het zich daar niet makkelijk mee. ,,Had ik als locatie gekozen voor een of ander onooglijk dorpje, was dat vee…Lire la suite

Tijdens de opname van een film wordt in de uitgebrande auto van de hoofdrolspeler een lijk gevonden. Het spoor leidt de politie naar Antwerpen waar inspecteur Van In en zijn collega Versavel moeten samenwerken met de Antwerpse politie. Hier blijkt een heel speciale cultuur te heersen waarbij vreemden buitengesloten worden. Intussen wordt een ziekenhuis geconfronteerd met een hacker die gegevens van patiënten wist zodat levensgevaarlijke complicaties optreden. Van In ontdekt dat beide zaken met elkaar te maken hebben. Een spannend verhaal waarbij Van In en zijn collega met zeer veel wantrouwen door hun Antwerpse collega’s worden bekeken waardoor de samenwerking niet vlekkeloos verloopt. Het liefdesleven van Versavel speelt een humoristische rol in het verhaal. Spannend met menselijke en daardoor reële hoofdpersonen. Paperback, duidelijke druk.

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se changer les idées.

En 1976, i…En lire plus sur Wikipedia