Livre
Néerlandais

Mijn vriend Hitler

Piet De Loof (auteur)

Mijn vriend Hitler

Public cible:
12-14 ans et plus
August Kubizek (ik-figuur) was de jeugdvriend van Adolf Hitler. Ze willen allebei naar Wenen, om daar een kunststudie te volgen. In Wenen wonen ze een tijd samen, een periode in hun leven die ingrijpende gevolgen had. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Mijn vriend Hitler
Auteur
Piet De Loof
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2015
246 p.
ISBN
9789462343429 (hardback)

Commentaires

Tussen 1905 en 1908 was de verteller van het verhaal, August Kubizek, de jeugdvriend van Adolf Hitler. De dominante Adolf, door August Adi genoemd, wilde naar Wenen om daar aan de kunstacademie te studeren. August volgt hem een paar maanden later. Hij wordt onmiddellijk toegelaten tot het conservatorium, waar hij opgeleid wordt tot dirigent. Hij weet niet dat Adi tot twee keer toe gezakt is voor zijn toelatingsexamen tot de kunstacademie. De zwaar gefrustreerde Adi verdwijnt op een dag spoorloos. Slechts een enkele keer zien de twee elkaar terug, als Adi carrière heeft gemaakt als politicus. August vertelt zijn verhaal in 1956. Hij blikt terug op de korte periode van hun vriendschap en vraagt zich af of hij Adi had kunnen tegenhouden van de latere misdaden. Het verhaal is gebaseerd op bestaande personages en gebeurtenissen, waarover achter in het boek een beknopte verantwoording staat. Een boeiende geschiedenis, waarin de contouren van de latere dictator al afgetekend staan. Voor hist…Lire la suite

Mijn vriend Hitler

'Mijn vriend Hitler' is een goed geschreven historische roman. Dit verhaal gaat over de vriendschap tussen Adolf (Hitler) en Gust. Gust vertelt in de ik-persoon over zijn leven samen met zijn kameraad Adolf. Anno 1905 was Hitler ook al een extravagant persoon. Hij had een erg dominant karakter, was eigenzinnig en had zelfs toen al zijn eigen bijzondere kijk op de maatschappij.

Dit maakt dat het boek minder toegankelijk is. Het is heel moeilijk om jezelf in te leven in de buitengewone vriendschap die deze twee jongemannen hadden. Gust is van het volgzame type. Hij voelt zich snel schuldig wanneer hij iets doet dat niet naar de zin is van zijn enige vriend. En dat is nogal vaak. Adolf weet immers heel goed weet wat hij wil, wat hij niet wil en hoe hij wil overkomen op de buitenwereld. Dus moet Gust zich in allerlei bochten wringen om aan de strenge eisen van zijn vriend te voldoen.

Wanneer op het einde van het verhaal blijkt dat Hitler jarenlang in een zelfgecon…Lire la suite