Livre
Néerlandais

De spiegel van ons verdriet

Pierre Lemaitre (auteur), Andreas Dijkzeul (traducteur)
Frankrijk, Tweede Wereldoorlog: Gabriel en Raoul zijn gelegerd aan de Maginotlinie in het noordoosten, Parisienne Louise ontdekt een geheim van haar overleden moeder en meesterbedrieger Désiré raakt verwikkeld in een grappige situatie.
Titre
De spiegel van ons verdriet
Auteur
Pierre Lemaitre
Traducteur
Andreas Dijkzeul
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Miroir de nos peines
Éditeur
Haarlem: Xander, 2020
446 p.
ISBN
9789401613439 (paperback)

Commentaires

De eerste maanden van de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk worden verteld langs drie verhaallijnen die elkaar afwisselen en uiteindelijk samenkomen. Maar voor die tijd maken we dramatische ontwikkelingen mee. Gabriel en Raoul zijn gelegerd aan de Maginotlinie, in noordoost Frankrijk. Het Franse leger is niet opgewassen tegen de Duitse overmacht en moet zich overhaast terugtrekken. Beide mannen proberen de Duitse opmars voor te zijn maar slagen daarin niet. Louise, een jonge Parisienne, maakt een dramatische gebeurtenis mee, en ontdekt zo een geheim van haar overleden moeder. Zij slaat, evenals vele Parijzenaars, op de vlucht naar het zuiden. Ze redt drie kinderen. De derde verhaallijn, met de meesterbedrieger Désiré als hoofdpersoon, is een grappige. Verder zijn er tal van interessante bijpersonen. De verschrikkingen van de oorlog worden op indrukwekkende wijze beschreven. Een gelaagde roman, over de impact van een oorlog op nationale schaal én op die van individuen. Lemaître (1951) is…Lire la suite

À propos de Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre, né le 19 avril 1951 à Paris, est un écrivain et scénariste français.

Il reçoit le prix Goncourt en 2013 pour Au revoir là-haut et un César en 2018 pour l'adaptation de cette même œuvre.

Biographie

Pierre Lemaitre passe sa jeunesse entre Aubervilliers et Drancy auprès de parents employés, qu'il situe politiquement « à gauche »,.

Psychologue de formation et autodidacte en littérature, il effectue une grande partie de sa carrière dans la formation professionnelle des adultes, leur enseignant la communication, la culture générale ou animant des cycles d'enseignement de la littérature à destination de bibliothécaires.

Il se consacre ensuite à l'écriture en tant que romancier et scénariste, vivant de sa plume à partir de 2006. Il assure chaque mois la rubri…En lire plus sur Wikipedia