Titre
Het onderzoek
Auteur
Philippe Claudel
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'enquête
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
252 p.
ISBN
9789023463849 (hardback)

Commentaires

De nieuwe roman van Philippe Claudel heeft een simpel en makkelijk te omschrijven uitgangspunt. In Het onderzoek wordt een groot bedrijf getroffen door een aanzienlijk aantal zelfmoorden van medewerkers (de lezer denkt meteen aan de recente golf van zelfmoorden bij France Télécom), en er wordt een onderzoeker aangesteld om de oorzaak hiervan te achterhalen. De uitwerking van het boek is echter allesbehalve eenduidig. De auteur schrijft een allegorie waarin hij Kafka samenbrengt met David Lynch en George Orwell. Hoewel Claudel haast achteloos en licht schrijft, wordt de lezer geconfronteerd met verwarring, vervreemding en surrealisme. Dit alles wordt nog eens verweven in een filosofisch onderzoek naar de grondvesten van onze op competitie gerichte maatschappij.
Aanbeland in het troosteloze, winterse, ongastvrije industriestadje, komt de Bezoeker al snel in vreemde en absurde situaties terecht, die hem uiteindelijk volledig zullen destabiliseren. Hij vindt er om te beginnen …Lire la suite
Als de Onderzoeker aankomt in een Franse industriestad om onderzoek te doen naar de zelfmoorden die het Bedrijf, de belangrijkste lokale werkgever, hebben getroffen, loopt alles anders dan verwacht. In een steeds Kafkaësker vormen aannemend bezoek, waarin onbegrip, vervreemding en machtsvertoon de boventoon voeren, raakt de Onderzoeker geheel het spoor bijster. De van vele romans bekende Philippe Claudel (o.a. van het ontroerende 'Het kleine meisje van meneer Linh') baseert dit verhaal op ware gebeurtenissen (een reeks van zelfmoorden in een fabriek). Het goed geschreven en mooi vertaalde verhaal leest eerst vlot, de situaties rond figuren als de Portier, de Reuzin, de Oprichter zijn aanvankelijk duidelijk en meeslepend verteld, maar worden allengs surrealistischer, tot het onverwachte einde toe. De filosofisch ingestelde lezer verwachtte wellicht iets meer van de uitwerking van het Bestaan, maar zal ook zeker deze roman van Claudel op waarde weten te schatten. Normale druk.

À propos de Philippe Claudel

Philippe Claudel est un écrivain et réalisateur français, né le 2 février 1962 à Dombasle-sur-Meurthe (Meurthe-et-Moselle).

Biographie

Il passe son enfance dans la petite ville où il est né et fait ses études au collège Julienne-Farenc puis, à partir de la classe de 4e, au collège puis au lycée Ernest-Bichat de Lunéville où il est interne. Ce sont des années de grande tristesse et de lecture intense. Après l'obtention de son baccalauréat en 1981, il mène une vie dissolue pendant deux années, s'inscrivant à l'université de Nancy mais ne la fréquentant guère, passant son temps à fréquenter les musées, à dessiner, à peindre, à écrire des poèmes, des nouvelles, des scénarios, à jouer dans de nombreux courts métrages, à créer deux radios libres avec des amis et à pratiquer intensivement l'a…En lire plus sur Wikipedia