Livre
Néerlandais

De boom in het land van de Toraja

Philippe Claudel (auteur), Manik Sarkar (traducteur)
Titre
De boom in het land van de Toraja
Auteur
Philippe Claudel
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'arbre du pays Toraja
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
207 p.
ISBN
9789023497967 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Vechten tegen een vijandig lichaam

Roman. Philippe Claudel serveert in zijn nieuwe boek meeslepende reflecties over leven, dood en lichamelijk verval. Als uitgangspunt neemt hij het intensieve rouwproces van het Toraja-volk.

Rouw én ongefilterd verdriet: het is een constante onderstroom in het oeuvre van de Franse schrijver-filmmaker Philippe Claudel (54). In zijn debuut Rivier van vergetelheid (1999), het woorddronken relaas van een man die zijn geliefde verliest en zich terugtrekt in een dorpsgemeenschap, waren het alomtegenwoordige emoties. In opvolger Zonder mij (2000) kregen we de getergde rouwmonoloog van een ziekenhuisbediende te incasseren.

Wel vaker voegt Claudel daar een diepgewortelde melancholie aan toe. In zijn nieuwe roman - of later we het eerder een aaneenrijging van autobiografische bespiegelingen noemen - De boom in het land van de Toraja is dat opnieuw het geval.

De schrijver, die doorbrak met Grijze zielen (2003) en op een haar na de Prix Goncourt miste met Het verslag van Brodeck (2007), legt de laatste jaren een enigszins wispelturig parcours af. Zijn boeken lardeert hij steeds opzichtiger met een humanitair sausje. Er du…Lire la suite

Bomen over de dood

Philippe Claudel schonk ons de klassieker Grijze zielen, maar niet alles wat hij aanraakt verandert in goud. Zijn rouwboek De boom in het land van de Toraja is een slordig boeltje.

Op het Indonesische eiland Sulawesi worden bomen gebruikt als begraafplaats voor dode kinderen, want bij de Toraja staat het leven helemaal in het teken van de dood. Dat is bij ons westerlingen wel even anders. Die vaststelling vormt het uitgangspunt voor De boom in het land van de Toraja, waarin Philippe Claudel een hommage brengt aan zijn overleden uitgever en beste vriend Jean-Marc Roberts. De Franse auteur, bekend van internationale bestsellers als Grijze zielen en Het verslag van Brodeck, probeerde zijn dood in 2013 al van zich af te schrijven in een essay, Jean-Bark, en doet dat in zijn jongste roman nog eens dunnetjes over. Jean-Marc Roberts werd voor de gelegenheid omgedoopt tot Eugène en omgeschoold tot filmproducent.

'Ik ben aan deze tekst begonnen zoals je een onderbroken gesprek hoopt te hervatten', zegt de schrijver. De vijftigjarige verteller, die als twee druppels water op de auteur lijkt, heeft zijn allerbeste vr…Lire la suite

Zoals op het Indonesische eiland Sulawesi een dode baby van het volk de Toraja in de stam van een majestueuze boom een beschermende tombe vindt, zo schept de ik-figuur in deze beschouwende roman figuurlijk een laatste rustplaats voor zijn beste vriend en producer Eugène, geveld door kanker, maar ook anderen. Herinneringen die geleidelijk zullen vervagen tot een 'schetsmatige aanwezigheid'. Hij beseft 'dat schrijven een uitvaart is waarbij evenveel wordt begraven als er wordt geopenbaard', taal als onvermijdelijke vertekening van de werkelijkheid, maar tegelijk ook veerkracht biedt om door te gaan na een afscheid. De Franse auteur-cineast (1962) illustreert deze bespiegelingen contrastrijk met de emotionele en zakelijke bemoeienissen van alledag, variërend van zijn warmte voor zijn nieuwe geliefde Elena tot de kille bezoekjes aan zijn versufte moeder in het verzorgingstehuis, van zijn filmische en literaire ambities tot de doorstart van de productiemaatschappij, van verval en dood tot …Lire la suite

À propos de Philippe Claudel

Philippe Claudel est un écrivain et réalisateur français, né le 2 février 1962 à Dombasle-sur-Meurthe (Meurthe-et-Moselle).

Biographie

Il passe son enfance dans la petite ville où il est né et fait ses études au collège Julienne-Farenc puis, à partir de la classe de 4e, au collège puis au lycée Ernest-Bichat de Lunéville où il est interne. Ce sont des années de grande tristesse et de lecture intense. Après l'obtention de son baccalauréat en 1981, il mène une vie dissolue pendant deux années, s'inscrivant à l'université de Nancy mais ne la fréquentant guère, passant son temps à fréquenter les musées, à dessiner, à peindre, à écrire des poèmes, des nouvelles, des scénarios, à jouer dans de nombreux courts métrages, à créer deux radios libres avec des amis et à pratiquer intensivement l'a…En lire plus sur Wikipedia