Livre
Néerlandais

Archipel van de hond

Philippe Claudel (auteur), Manik Sarkar (traducteur)
De aangespoelde lijken van drie Afrikaanse migranten confronteren een besloten eilandgemeenschap met haar illusies.
Sujet
Migranten
Titre
Archipel van de hond
Auteur
Philippe Claudel
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'archipel du chien
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
237 p.
ISBN
9789403125404 (hardback)

Commentaires

Danse macabre onder de vulkaan

De Franse bestsellerauteur Philippe Claudel kiest in zijn nieuwe roman Archipel van de hond voor een uitgesproken parabelvorm met bijna archetypische personages. Eilandbewoners worden geconfronteerd met drie aangespoelde migrantenlijken. Dat zet de boel op scherp.

Een heilig geloof in de literatuur. In het vermogen van romans om mensen diep in hun ziel te raken en hun denken te doen kantelen. Dat is de onvermurwbare drijfveer van de Franse auteur-cineast Philippe Claudel (°1962).

Nee, voor de man uit Lotharingen is literatuur geen vrijblijvend divertissement. Er mag stevig worden gewroet in maatschappelijk ongerief en gemorreld aan onze zekerheden, vindt Claudel. Dat er af en toe een boodschapperig toontje in zijn werk binnensluipt? Ach, dat deert hem niet. "Veel mensen blijven liever onwetend of blind voor de waarheid", zei Claudel vorige week in het Nederlandse Algemeen Dagblad. "Sommigen zouden liever zien dat mijn boeken meer 'roze' zouden kleuren; ze vinden de confrontatie met het kwaad lastig."

Claudel, die ooit het letterenfirmament binnenstoof met de WO I-roman Grijze zielen (2003), maakt zich fronsdiepe zorgen over de marsrichting van onze wereld. Het verbrokkelen van ooit werkzame samenlevingsmodellen manifesteert…Lire la suite

Anoniem menselijk wrakhout

Roman. Met Archipel van de hond, een hedendaagse fabel over de migratiecrisis, wil Philippe Claudel ons een geweten schoppen.

Philippe Claudel is een humanist in hart en nieren. De Franse auteur van bestsellers als Grijze zielen en Het verslag van Brodeck schrijft over de toenemende ontmenselijking van onze samenleving, over de grenzeloze lafheid van de mens en zijn diepgewortelde angst voor de Ander, die in zijn boeken steevast het haasje is. Zijn internationale doorbraak dateert intussen al van vijftien jaar geleden, maar zijn vermogen tot verontwaardiging is intact gebleven. Vroeg of laat zou de sociaal geëngageerde schrijver een bijdrage leveren aan de aanzwellende stroom vluchtelingenliteratuur, en met Archipel van de hond is het zover. De problematiek kwam jaren geleden al aan bod in Het kleine meisje van meneer Linh, maar in zijn nieuwste worp schakelt de auteur nog een versnelling hoger.

'Hoe zullen de toekomstige tijden over deze tijd oordelen?' vraagt de verteller van zijn jongste zich af, nadat hij de lezer ongenadig de levieten heeft gelezen: 'Jullie begeren goud en verspreiden as…Lire la suite

En daar liggen ze dan op het strand van dat idyllische eilandje, de aangespoelde lijken van drie Afrikaanse migranten. Dat is wel even slikken voor de gewaarschuwde burgemeester, net nu het ambitieuze kuuroordproject vaste vormen aanneemt. Zes mensen zijn nog maar op de hoogte. Snel opruimen dus die handel en verder mond houden. Wat voorspelbaar mislukt, zeker waar de nieuwe onderwijzer – buitenstaander die hij is – zijn morele principes hoog houdt, wat hem dan ook als zondebok duur zal komen te staan. Zo dringt een giftige doem steeds dieper door in de gemeenschap. De collectieve onschuld en gekoesterde waarden blijken een illusie nu het tij keert. ‘Ieder voor zich’, lijkt het nieuwe motto. Naast 'de Burgemeester' acteren in deze tragische parabel naamloze personages als 'de Dokter', 'de Pastoor', 'de Cafébaas, 'de Onderwijzer', 'de Commissaris', slechts geduid met hun functies, archetypische machtsblokken in een samenleving. Haat en nijd, schade en schande, het menselijk falen korto…Lire la suite

À propos de Philippe Claudel

Philippe Claudel est un écrivain et réalisateur français, né le 2 février 1962 à Dombasle-sur-Meurthe (Meurthe-et-Moselle).

Biographie

Il passe son enfance dans la petite ville où il est né et fait ses études au collège Julienne-Farenc puis, à partir de la classe de 4e, au collège puis au lycée Ernest-Bichat de Lunéville où il est interne. Ce sont des années de grande tristesse et de lecture intense. Après l'obtention de son baccalauréat en 1981, il mène une vie dissolue pendant deux années, s'inscrivant à l'université de Nancy mais ne la fréquentant guère, passant son temps à fréquenter les musées, à dessiner, à peindre, à écrire des poèmes, des nouvelles, des scénarios, à jouer dans de nombreux courts métrages, à créer deux radios libres avec des amis et à pratiquer intensivement l'a…En lire plus sur Wikipedia