Livre
Néerlandais
Klay geeft in deze verhalenbundel een schokkend beeld van de oorlog in Irak en Afghanistan en hoe die dag in dag uit ervaren wordt door de uitgezonden soldaten. Klay, zelf een Irak-veteraan, beschrijft de chaos aan de frontlinies, maar ook hoe het voor soldaten is om na de oorlog weer terug naar huis te keren.
Titre
Oorlogsverhalen
Auteur
Phil Klay
Traducteur
Elles Tukker Maarten Van der Werf
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Redeployment
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2014
303 p.
ISBN
9789048813926 (paperback)

Commentaires

Een weggebrand gezicht, maar blij om te leven

In deze maandelijkse rubriek bespreekt Annelies Verbeke recent verschenen verhalenbundels. Deze maand : Oorlogsverhalen van de Amerikaanse Irakveteraan Phil Klay.

Eind vorig jaar won de ex-marinier Phil Klay in de VS de National Book Award met zijn debuut Redeployment. Ook in onze taal is Oorlogsverhalen intussen al bijna een jaar uit. Het kreeg weinig aandacht in de Vlaamse pers, maar bleef in de boekhandel gestaag lezers voor zich winnen.

Klays verhalen handelen over de impact van oorlog op het brein, tijdens en na. In 'Uitgezonden' krijgt een teruggekeerde militair het benauwd tussen de mensen 'die geen idee hebben waar Fallujah ligt'. In het 'Hoe gaat het?' van zijn vrouw hoort hij de vraag 'Ben je nu gek?'. Dat Irak en Afghanistan jonge oorlogen zijn, schemert onder meer door in de vertrouwdheid van burgers met de PTSS (posttraumatische stressstoornis). 'Ik heb geen PTSS maar ik denk dat ze dat dacht omdat het hoort bij het rare voetstuk waarop veteranen tegenwoordig worden geplaatst', zegt het hoofdpersonage in 'Behalve als het een zuigende borstwond is'.

De ongemakkelijke sfeer die in de VS heerst rond de wenselijkheid van…Lire la suite

Irak is door terrorisme nog steeds onrustig, tien jaar na de inval van de VS. Deze verhalenbundel legt uit waarom. Het verrassende van deze bundel is de variatie in het vertellen, waardoor de blik op de oorlog in Irak nergens eenzijdig wordt. Vanuit onder andere een militair, een diplomaat, een aalmoezenier en een veteraan die terug in de VS iets van zijn leven wil maken, schept de debutant en ex-marinier een beeld van een ingewikkelde en zeer gewelddadige oorlog. Eeuwenoude tradities van soennieten en sjiieten botsen op moderne opvattingen over democratie, maar iedereen wil overleven en wil daar alles voor doen. De smerigheid van de strijd wordt zonder enige rem beschreven, wat zeer indringende scènes oplevert. Ook de religie - de islam en het christendom - speelt een onvoorspelbare rol. Lang niet alle islamieten zijn terroristen en veel christenen weten niet meer wat naastenliefde is. Deze bundel sluit aan bij een imponerende Amerikaanse traditie van indringende Vietnamverhalen. Bev…Lire la suite

À propos de Phil Klay

Phil Klay, né en 1983 à White Plains dans l'État de New York, est un écrivain américain.

Biographie

Il grandit à dans le comté de Westchester de l'État de New York. Il fait ses études supérieures au Dartmouth College, une université privée du New Hampshire. Pendant l'été 2004, il est élève-officier à la Marine Corps Base de Quantico en Virginie. Il obtient son diplôme du Dartmouth College l'année suivante, puis joint immédiatement les rangs du United States Marine Corps, où il est sous-lieutenant.

De janvier 2007 à février 2008, il fait partie du contingent des troupes américaines en Irak, dans la province de Al-Anbar. Il quitte l'armée en 2009 et entreprend des études en création littéraire au Hu…En lire plus sur Wikipedia