Livre
Néerlandais
Als de auteur beseft dat zijn overleden ouders vreemden voor hem zijn geweest gaat hij op onderzoek uit.
Titre
Vaderliefde
Auteur
P.F. Thomése
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2019
250 p.
ISBN
9789044642735 (hardback)

Commentaires

De doden kunnen alle kanten op

P. F. Thomése gaat in Vaderliefde op zoek naar de levensverhalen van zijn overleden ouders. De Nederlandse schrijver doet dat in een uiterst verzorgde stijl, precies en poëtisch.

P.F. Thomése is een alleskunner die je niet in een hokje krijgt. Hij schreef gevoelvolle romans zoals De onderwaterzwemmer, ranzige kluchten zoals de J. Kessels-boeken, politieke satire, historische verhalen, muziekverhalen, talloze essays over literatuur en natuurlijk de novelle Schaduwkind, zijn bekendste boek. Schrijven over zijn ouders en familie doet hij in Vaderliefde voor het eerst, in een zevental verhalen waar moeilijk een etiket op te plakken is. Roman? Nee, het neigt eerder naar non-fictie. Memoires? Nee, daarvoor is er te veel bij verzonnen. Wat het precies is, doet ook niet ter zake. Het boek is geschreven in zijn kenmerkende verzorgde stijl, even precies als poëtisch - en dat is waarom je Thomése graag leest.

In Nergensman (2008), ook zo'n ondefinieerbaar (en goed geschreven) boek, staat ergens een zinnetje over zijn in 1979 overleden vader: 'Pas nu hij dood is, kan hij echt bestaan. Nu niets meer mogelijk is, is zijn bestaan eindelijk in het…Lire la suite

Verhalen op de rand van het bed

P.F. Thomése is in Vaderliefde gewoon Frans en neemt afscheid van zijn overleden ouders. Hij gaat in archieven op zoek naar de verhalen die zijn vader hem elke avond op de rand van zijn bed vertelde. Hij wil ze niet zozeer terugbrengen tot de werkelijkheid; hij tilt de waarheid op tot fantasie.

P.F. Thomése (61) heeft zich in het verleden verzet tegen de Nederlandse ik-literatuur, die het eerder van de kleine werkelijkheid dan van de grootse verbeelding moet hebben. In ­Vaderliefde, net als eerder in het aangrijpende Schaduwkind, lijkt het verzet gebroken en noemt P.F. zichzelf Frans.

Vaderliefde grasduint in de familiegeschiedenissen van Thoméses overleden ouders, en de schrijver graaft in zijn geheugen naar de fantastische verhalen die zijn vader vertelde. Zo zou zijn betovergrootvader een bastaardzoon zijn van de graaf van Brederode, een klinkende naam in de Nederlanden. Er zou een Franse adellijke tak zijn. De werkelijkheid is anders, ontdekt Thomése in de archieven. Hij loopt dood 'in de stegen van Leiden'. Zijn overgrootvader Cornelis was de zoon van een dienstbode, Cecilia. Haar moeder was naaister, haar vader infanterist van Napoleon. Net zo verrassend zijn Thoméses archiefvondsten over zijn vader. Heeft hij in een berucht dw…Lire la suite

Familie van net-niet

P.F. Thomése dook in zijn familiegeschiedenis en schreef daar een boek over vol wonderlijke, gloedvolle verhalen. Vaderliefde is superieure non-fictie van een volbloed romanschrijver.

Als ouders allebei dood zijn, krijgt het kind, vaak zelf niet meer de jongste, ze weer helemaal terug. Eindelijk zijn ze als was in zijn handen. Dode ouders hebben weer alle leeftijden die ze ooit hadden, ze zeggen niks terug en ze lopen niet in de weg met hún versie van het verleden. Als de wees op leeftijd een schrijver is, dan kan hij eindelijk, zonder schaamte of kinderlijk schuldgevoel, losgaan over zijn jeugd en fantaseren over zijn afkomst. Dat is wat P.F. Thomése doet in Vaderliefde, het boek dat hij schreef nadat zijn moeder was overleden en hij de spullen in het ouderlijk huis doorzocht.

Nee, het boek heet niet Moederliefde. Met zijn moeder had de schrijver geen goede band. 'Ik vond het best wel grof om, als je moeder net gestorven is, een boek te publiceren dat Vaderliefde heet. Maar het is niet anders. Ik ben een vaderskind', zei Thomése daarover begin oktober in de Volkskrant.

Het was zijn vader die hem eindeloos verhalen vertelde en …Lire la suite

De schrijver gaat op zoek naar zijn ouders. Wie waren zij? Waar dat niet uit documenten en herinneringen is te duiden, gebruikt hij zijn fantasie om het plaatje in te vullen. Om zijn ouders te begrijpen, kijkt hij ook naar voorouders en verwanten, naar al die levens die hún levens hebben beïnvloed. Dat levert een veelheid aan verhalen op: heldendaden, mislukkingen, noodlottige wendingen. Die verhalen worden vaak vastgeknoopt aan de grotere wereldgeschiedenis, maar ook aan literatuur, film, filosofie, wetenschap. Ook daaruit komen kleine verhalen voort. Zo mondt het boek uit in een propvolle verzameling zwierig geschreven aanzetjes. Naar enkele verhalen keert Thomése steeds terug: zijn vader blijkt een nooit-verteld verzetsleven te hebben gehad, de glorieuze Franse afkomst van de familie blijkt een verzinsel. Toch blijft het geheel fragmentarisch. De verbindende factor is Thomése (1958) zelf, zijn eigen verhouding tot zijn ouders en al die verwanten en verhalen. Daarom vooral interessa…Lire la suite

Was pa een held of een slappeling?

P. F. Thomése gaat na hun dood op zoek naar de levensverhalen van zijn ouders.

PF. Thomése is een alleskunner die je niet in een hokje krijgt. Hij schreef gevoelvolle romans (zoals 'De onderwaterzwemmer'), ranzige kluchten (de J. Kessels-boeken), politieke satire, historische verhalen, muziekverhalen, talloze essays over literatuur en natuurlijk de novelle 'Schaduwkind', zijn bekendste boek. Schrijven over zijn ouders en familie doet hij in 'Vaderliefde' voor het eerst, in een zevental verhalen waar moeilijk een etiket op te plakken is. Roman? Nee, het neigt eerder naar non-fictie. Memoires? Nee, daarvoor is er te veel bij verzonnen. Wat het precies is, doet ook niet ter zake. Het boek is geschreven in zijn kenmerkende verzorgde stijl, even precies als poëtisch - en dat is waarom je Thomése graag leest.

In 'Nergensman' (2008), ook zo'n ondefinieerbaar (en goed geschreven) boek, staat ergens een zinnetje over zijn in 1979 overleden vader: "Pas nu hij dood is, kan hij echt bestaan. Nu niets meer mogelijk is, is zijn bestaan eindelijk i…Lire la suite

À propos de P.F. Thomése

CC BY 4.0 - Image by Vera de Kok

Pieter Frans Thomése, né à Doetinchem, dans la province néerlandaise de Gueldre le 23 janvier 1958 , est un écrivain néerlandais.

Biographie

Il obtient de nombreux prix, dont le prix littéraire AKO en 1991 pour Zuidland.

Œuvres traduites en français

  • Puur, trad. d’Arlette Ounanian, Sam Garrett, Barbara Fasting, Bruxelles, Belgique, Mistral, 2005, 42 p. (notice BnF no FRBNF41009837)
  • L’Enfant ombre [« Schaduwkind »], trad. de Philippe Noble, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres néerlandaises », 2004, 125 p. (ISBN 2-7427-5204-8)
  • Izak…En lire plus sur Wikipedia