Livre
Néerlandais
Titre
Yucca
Auteur
Peter Terrin
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
390 p.
ISBN
9789023499282 (paperback)

Commentaires

Hunkeren naar een verlossend onweer

Roman. In Yucca laat Peter Terrin personages uit zijn romans Post mortem en Blanco samenkomen. De bevreemdende, dreigende sfeer suggereert een geweldige apotheose.

Wie het werk van Peter Terrin heeft gelezen, zal Viktor en Renée, de protagonisten van Yucca, meteen herkennen.

Renée was de sleutelfiguur van Post mortem (2012), waarvoor Terrin de AKO Literatuurprijs kreeg. In die roman is ze vier jaar en krijgt ze een herseninfarct. De verteller, haar vader, is een soort alter ego van Terrin: het verhaal is gebaseerd op het herseninfarct van Terrins eigen dochtertje.

Viktor komt dan weer uit de vroege roman Blanco (2003). We leren hem daar kennen als een wetenschapper die na de moord op zijn vrouw ontspoort en een paranoïde vader wordt, met fatale gevolgen voor zijn zoontje Igor.

Yucca is opgesplitst in tien delen, waarin we afwisselend Renée en Viktor volgen. Viktor heeft elf jaar gezeten voor doodslag en wordt uit de gevangenis ontslagen. In het gebouw waar hij een studio betrekt, leert hij een oude man uit het misdaadmilieu kennen, de Gier, die zich over hem bekommert. De Gier …Lire la suite

De kunst van het rondhangen

Roman Yucca, de nieuwe Peter Terrin, is doordrenkt van landerigheid.

Viktor is zelf verrast hoe snel de dingen in de plooi vallen, nadat hij uit de gevangenis ontslagen wordt. Zijn bejaarde bovenbuurman helpt hem aan een baantje bij Yucca, een bedrijf dat maaltijden aan huis bezorgt. Te mooi om waar te zijn: Viktor wordt thuis opgehaald en met een Jaguar naar zijn werk gereden. En waarom telkens die tussenstop bij een vervallen gebouw in de haven?

Enkele decennia later, een tweede verhaallijn. De gevierde kunstenares Renée heeft zich verschanst op haar landgoed. Rond haar werk is een cultus ontstaan die religieus aandoet. Er zijn doodsbedreigingen geuit. Bewakers en drones houden de boel in de gaten. Toch vreest Renée voor zichzelf en haar zoontje.

Yucca brengt twee personages samen die al eerder in Terrins werk optraden. Renée was het gehandicapte dochtertje uit Post mortem (2012). De manier waarop Viktor de moordenaar van zijn zoontje werd, is beschreven in Blanco (2003). 'Blanco' is ook …Lire la suite

Na het winnen van de AKO-literatuurprijs 2012 met ‘Post mortem’ zet Peter Terrin (1968) met het boek ‘Yucca’ weer een stap in het bouwen aan een interessant literair oeuvre. Twee personages uit eerder werk vervullen de hoofdrol. Viktor (uit ‘Blanco’, 2003), die na een gevangenisstraf vrijkomt, krijgt een baantje bij een cateringbedrijf genaamd Yucca, waarvan de aard voor zowel Viktor als de lezer schimmig blijft. Daarnaast spelen nog twee verhaallijnen. Die van Renée (uit ‘Post mortem’ 2012), een jonge vrouw die in haar jeugd is getroffen door een hersenbloeding maar zich heeft ontwikkeld tot succesvol kunstenaar, en die van haar opa, die in de jaren tachtig als politieagent onderzoek heeft gedaan naar de overvallen gepleegd door de Bende van Nijvel. De rode lijn in het boek wordt gevormd door een enkel personage: een mysterieuze, gewapende clown. De verhaallijnen lijken aan het eind van het boek bij elkaar te komen, maar Terrin is er meester in om niet alle puzzelstukken te onthullen…Lire la suite

À propos de Peter Terrin

CC BY 3.0 - Image by Whyilovethisbook

Peter Terrin est un écrivain belge d'expression néerlandaise né à Tielt le 3 octobre 1968.

Il a remporté le prix littéraire AKO en 2012 pour son roman semi-autobiographique Post mortem.

Bibliographie

Romans

  • Kras, 2001
  • Blanco, 2003
- traduit en français sous le titre Enneigement par Guy Rooryck, Arles, France, Actes Sud, 2021, 237 p. (ISBN 978-2-330-15100-3)
  • Vrouwen en kinderen eerst, 2004
  • De bewaker, 2009
- traduit en français sous le titre Le Gardien par Anne-Lucie Voorhoeve, Paris, Éditions Gallimard, coll. « Du monde entier », 2013 (ISBN 978-2-07-013310-9…En lire plus sur Wikipedia