Livre
Néerlandais

Wat we zien als we lezen : een fenomenologie

Peter Mendelsund (auteur), Roos Van de Wardt (traducteur)

Wat we zien als we lezen : een fenomenologie

Verzameling van ideeën, theorietjes en filosofietjes over hoe lezers zich een beeld vormen van personages in een boek.
Titre
Wat we zien als we lezen : een fenomenologie
Auteur
Peter Mendelsund
Traducteur
Roos Van de Wardt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
What we see when we read
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
430 p. : ill.
ISBN
9789025445676 (paperback)

Commentaires

De ogen van Emma Bovary

Hoe visualiseren we als lezer personages in een boek? De internationaal gerennomeerde boekomslagontwerper Peter Mendelsund schreef er een onderhoudend boek over.

Wat haal je je voor de geest wanneer je leest? Hoe krijgen personages contouren in een roman? Hadden Anna Karenina of Emma Bovary nu bruine, blauwe of diepzwarte ogen? En wanneer je je The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald verbeeldt, denk je bij de patserige Jay Gatsby dan meteen aan Leonardo DiCaprio zoals die in de verfilming van Baz Luhrmann opduikt?

Het zijn vermakelijke kwesties die de Amerikaanse boekomslagontwerper Peter Mendelsund serveert in zijn rijk geïllustreerde boek Wat we zien als we lezen. Hij probeert te betrappen wat er gebeurt als we 'ogenvol woorden opnemen', die we 'opslokken als water'. Gretig put Mendelsund uit de goudaders van de wereldliteratuur om het raadselachtige proces van literaire verbeelding in kaart te brengen. Hij bedient zich daarbij frivool van illustraties, in een boek met de allure van een bordspel waar je soms de verkeerde kant op wordt gestuurd.

Visualisering blijkt een schimmige bezigheid. Probeer maar eens je favoriete per…Lire la suite

Het oor van Karenin

Hoe ziet Anna Karenina eruit? Zijn de oren van haar man echt zo groot? En welke kleur ogen heeft Emma Bovary? Peter Mendelsund doet een onderzoek naar wat we zien in onze verbeelding als we lezen.

Wat zien we eigenlijk als we lezen? Het is een vraag die de Amerikaanse boekontwerper Peter Mendelsund zo intrigeerde dat hij er een heel boek aan wijdde. Mendelsund, artdirector bij de Amerikaanse uitgeverij Knopf, staat bekend als een kei in zijn vak. Het is niet te verwonderen dat een man wiens professie eruit bestaat een leeservaring om te zetten in een beeld dat iets zegt over de essentie van het boek en tegelijk lezers aanspreekt, zo'n fascinatie ontwikkelt voor het visuele aspect van lezen. Hij beroept zich in zijn betoog op filosofie, literatuurwetenschap, psychologie en neurologie. En waar woorden niet volstaan, maakt hij gebruik van illustratie. Dat maakt van Wat we zien als we lezen tot een origineel en veelzijdig boek, dat jammer genoeg wat slapjes is uitgegeven.

Onvolledige puzzel

Literatuur lezen is een wezenlijk andere ervaring dan het beluisteren van muziek, of het bekijken van beeldende kunst, dans of architectuur, stelt Mendelsund. Bij die laatste acti…Lire la suite

De schrijver, 'associate art director' (omslag-ontwerper) bij de gerenommeerde Newyorkse uitgeverij Alfred A. Knopf, laat zijn gedachten gaan over de beelden die de lezer voor zijn geestesoog ziet verschijnen wanneer hij een boek tot zich neemt. Hoe interpreteert een lezer beschrijvingen van personages: bouwt hij voorstellingen van hen op met de details die de schrijver hem verstrekt, of gebruikt hij daarvoor eigenlijk meer de bouwstenen van zijn eigen herinneringen? Hoe verwerkt hij informatie over de ontwikkeling van een personage? Wat is de invloed van zinsbouw, ritme, suggestie, metaforen, illustraties, verfilmingen? Een interessant uitgangspunt leidt hier tot een verzameling ideeën, theorietjes en filosofietjes, die tot nadenken stemmen zonder echt een samenhangend geheel of een stevige conclusie op te leveren. De talloze collage-achtige illustraties (de auteur verloochent zijn afkomst niet!) maken hier vooral een aardig 'koffietafelboek' van, een grappig nieuwigheidje om doorhee…Lire la suite