Op de vooravond van een belangrijk feest in het begin van de 19e eeuw wordt de rust in het huis van de Darcy's verstoord door een zus van de vrouw des huizes die beweert dat haar man ergens in het bos vermoord is.
Titre
Pemberley
Auteur
P.D. James
Traducteur
Mechteld Jansen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Death comes to Pemberley
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, 2014
301 p.
Note
Vervolg op Pride and Prejudice van Jane Austen
ISBN
9789022569337 (paperback)

Commentaires

Met Pemberley schreef de 91-jarige barones en misdaadauteur P.D. James een vervolgroman op Pride and Prejudice, in de stijl van Jane Austen en met haar personages maar met als extraatje een moord. Het verhaal werd al verfilmd tot een wat langzame tv-serie, maar het boek zelf is nog trager, met te veel herhalingen, te weinig dialogen en overbodige personages. Enkel de wettelijke procedure voor de afhandeling van een moord in het begin van de negentiende eeuw wekt enige interesse op. Spannend wordt de plot nooit, want het kan echt niet dat een oorlogsheld die de — weliswaar onwillige — steun heeft van baronnen en graven zal worden opgehangen. Spijtig dat gewacht moet worden tot het einde vooraleer James een geforceerde dramatische ontknoping uit haar pen tovert. Al bij al is het verblijf van een belangrijk iemand in de gevangenis toen nog het best te vergelijken met dat van een opgesloten drugsbaron in Zuid-Amerika nu. Alles wat hij vraagt wordt hem gebracht: tabak, enkele…Lire la suite
De schrijfster herschept de wereld van Jane Austens 'Pride and prejudice'. Elizabeth Bennet and Fitzwilliam Darcy zijn intussen enkele jaren getrouwd en wonen op landgoed Pemberley als plotseling Lydia Bennet in staat van hysterie arriveert. Onderweg zijn haar echtgenoot Wickham en zijn vriend Denny uitgestapt en heeft zij schoten gehoord. Onderzoek wijst uit dat kapitein Denny vermoord is en de logische verdachte is Wickham. Wat volgt is het verdere onderzoek en het proces tegen de verdachte. Om van deze roman te kunnen genieten is het zaak de roman van Jane Austen gelezen te hebben, anders blijven de personages en landgoederen zonder veel betekenis, terwijl ze in feite allemaal herinneringen oproepen. Net als bij Austen is er bij barones (!) P.D. James veel aandacht voor de gewoontes en gebruiken van de landadel, vooral ook voor de sociale conventies en stijve omgangsvormen en de overdreven bezorgdheid voor lichamelijk welgevoelen. Zelfs de lichte ironie van Jane Austen komen we teg…Lire la suite

À propos de P.D. James

Phyllis Dorothy James dite, P. D. James, née le 3 août 1920 à Oxford et morte le 27 novembre 2014 dans la même ville, est un écrivain britannique notoire, auteur de romans policiers. Son premier roman, Cover Her Face (À visage couvert), paraît en 1962, son dernier Death Comes to Pemberley (La mort s'invite à Pemberley) en 2011.

Elle obtient le grand prix de littérature policière en 1988 pour son roman A Taste for Death (Un certain goût pour la mort). Elle est anoblie en 1990 par la reine Élisabeth II, qui la fait baronne James of Holland Park.

Biographie

Phyllis Dorothy James, dite P. D. James, naît à Oxford le En lire plus sur Wikipedia