Livre
Néerlandais

Het meisje de jongen de rivier

Paul Verrept (auteur)

Het meisje de jongen de rivier

Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Nadat een jongen een vis heeft gegeten, zinkt hij weg in een diepe slaap. Honderd jaar later wordt hij wakker van een meisje en samen varen ze de rivier af in een bootje. Prentenboek met grote aquarellen in kleur. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Liefde
Titre
Het meisje de jongen de rivier
Auteur
Paul Verrept
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Afijn, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
9789059330481

Commentaires

Als je Paul van Ostaijen als inspiratiebron voor een kinderboek wil gebruiken dienen er zich direct een aantal mogelijkheden aan: het visserke-vis staat vanzelfsprekend klaar en de bloem ploem ploem danst al vanzelf ritmisch over de bladzijden ('Marc groet 's morgens de dingen'). En de Sjimpansee die niet meedoet ('Berceuse presque nègre') zorgt met zijn wat rudimentaire vormelijke eenvoud op z'n minst voor een leuk rijmelarijtje dat in elk eerste verzenboek kan passen. De speelse beweeglijkheid van Van Ostaijens verzen alleen al, biedt ruim perspectief voor interessante visuele interpretaties. Paul Verrept heeft in 1996 bij Clavis drie Van Ostaijen-boekjes uitgegeven (Slaap, Sjimpansee en Marc) en hij is hoegenaamd niet in de bovenlaag blijven steken. Het mag bepaald indrukwekkend genoemd worden welk verhaal hij in heldere, ongecompliceerde beelden onder de speelse bovenlaag van klank en ritme vandaan schilderde.

Het meisje de jongen de rivier is ge…Lire la suite
Op een avond wordt een riviervis opgegeten door een man, een vrouw en hun zoon. Dan gebeurt er iets vreemds. De zoon zinkt weg in een lange slaap. Honderd jaar later vindt een meisje, op zoek naar geluk, de zoon en vlijt zich tegen hem aan. Als ze wakker worden, lopen ze naar de rivier en laten zich meedrijven in een bootje. Ze hebben dezelfde gedachten. Ze kussen en strelen. Mensen die het bootje zien worden blij. Dagen later wordt het bootje gevonden, maar van de jongen en het meisje ontbreekt elk spoor. Groot vierkant formaat prentenboek met een wonderlijk, wat filosofisch verhaal over liefde en de ongrijpbaarheid van het leven. De tekst (linkerbladzijde) is steeds met een eigen titel afgedrukt in eenregelige zinnen. De opbouw lijkt wat op die van een gedicht. De toon is poëtisch, gevoelig en wat geheimzinnig. De illustraties, aquarellen (rechts), zijn vaak meer dan paginagroot en zijn sober, hebben heldere kleuren (veel blauw) en contouren. De vertelling roept vragen op en uiteind…Lire la suite