Livre
Néerlandais

Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen

Paul Van Loon (auteur), Saskia Halfmouw (dessinateur)

Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen

Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Foeksia beleeft weer allerlei avonturen. Ze past op de babydieren in het bos en op de verjaardag van juf Minuul treedt ze met haar vriendinnen op in een echte heksenband. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Heksen, Magie
Titre
Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Dessinateur
Saskia Halfmouw
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2014
89 p. : ill.
ISBN
9789025862763 (hardback)

Commentaires

In deze tweede voorleesbundel* over miniheks Foeksia staan zeventien nieuwe avonturen van Foeksia die met haar vader Kwark in het Heksenbos woont. De fantasierijke verhalen worden verteld met veel humor en levendige dialogen. Ze hebben een prettig voorleesritme. De kleurrijke, vrolijke tekeningen geven de sfeer goed weer. De toverspreuken zijn stuk voor stuk raak geformuleerd (‘verlossie hup en snel’) en ook van de ritmische toverrijmpjes spat het plezier af (‘Kikkerzweet en paddenhaar / vellen van een dikke blaar / mierensuiker, klapsigaar / roeren en de drank is klaar!’). De vier verspreid opgenomen seizoensverhalen geven iets extra’s. Soms hebben de verhalen weinig spanning als de oplossing zich te makkelijk laat raden, zoals in het verhaal over de olifant, en soms is het einde zwak. De selectie (of redactie) had op dit punt wel wat strenger gekund. Paul van Loon schrijft in zijn nawoord dat ouders die hun kinderen voorlezen ‘knusse herinneringen creëren voor later’. Met deze sfeer…Lire la suite

Toverspreuken en heksenstreken

In 'Toverspreuken en heksenstreken' maken we opnieuw kennis met Heks Foeksia. Foeksia is zelfs een beetje specialer dan een gewone heks, zij is namelijk een miniheks. En zoals verwacht maakt deze heks heel wat mee, vooral omdat ze zo nieuwsgierig en een tikje roekeloos is. Gelukkig is er dan tovenaar Kwark om haar uit de netelige situatie te bevrijden. Elk verhaal is weer anders (en toch ook een beetje hetzelfde). Zo ontmoet Foeksia voor elk seizoen een nieuw wezentje: Lentekind, Herfstkind enzovoort.
De korte verhalen zijn geschikt om voor te lezen aan de oudere kleuters of voor eerste lezers om zelf aan de slag te gaan. De zinnen zijn echter soms wel erg ongecompliceerd en hakkelend. Een beetje voorspelbaar soms ook. Paul Van Loon is er niet de schrijver naar om zich telkens opnieuw uit te vinden. Over Foeksia werden al heel wat verhalen geschreven, er bestaat zelfs een film over deze heks.

Suggestions