Livre
Néerlandais
Een schrijver keert na de dood van zijn vader terug naar de streek waar hij opgroeide en krijgt dan weer dagelijks te maken met de moeizame relaties binnen zijn familie die door zijn manipulatieve en egocentrische moeder wordt beheerst.
Titre
Moederland : roman
Auteur
Paul Theroux
Traducteur
Linda Broeder Betty Klaasse Anne Roetman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Mother land
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
621 p.
ISBN
9789025451011 (paperback)

Commentaires

Vileine familieafrekening

Toen Paul Theroux in 1996 zijn tweede semi-autobiografische roman My Other Life publiceerde (zijn eerste was My Secret History, 1989), leek het Boston Magazine een aardig idee Theroux' oudere broer Alexander om een bespreking te vragen. Alexander had zelf enkele romans op zijn naam staan en was als docent verbonden geweest aan Harvard en Yale.

Het resultaat mocht er zijn. Om te beginnen maakte Alexander gehakt van de talrijke pretentieuze beweringen die zijn jongere broer in het boek verwerkte, zoals over zijn ontmoetingen met de koningin. Vervolgens haalde hij de rest van Pauls oeuvre erbij en zette de romans en reisverslagen weg als middelmatige strandboeken. Paul was, meende Alexander, een veelschrijver die amper serieus werd genomen door de critici.

Dit bijzondere staaltje literaire broedermoord is terug te vinden in Paul Theroux' laatste roman Moederland (Motherland). Hierin schetst schrijver Jay Justus een buitengewoon vilein beeld van zijn moeder en zijn zes broers en zussen, onder wie collega-schrijver en docent Floyd.

Inderdaad: Moederland is opgezet als een afrekening van een oudere man met de familie waarin hij opgroeide. De overeenkomsten tussen Justus en Theroux zijn legio, maar het is voor de lezer niet uit te maken waar de scheidslijn loopt tussen…Lire la suite

Een schrijver keert na de dood van zijn vader terug naar Cape Cod, waar hij opgroeide. Daar valt hij terug in het moeizame familieleven, dat wordt beheerst door zijn manipulatieve en egocentrische moeder. Haar doen en laten draagt bij aan de slechte relaties tussen haar zeven kinderen, die niet anders gewend zijn dan elkaar te bekritiseren en over elkaar te roddelen. Tot op hoge leeftijd (moeder wordt 103, de kinderen zijn dan zelf bejaard) blijven de familieverhoudingen benauwend. Benauwend is deze roman ook voor de lezer die veel herhalingen te verduren krijgt, wat vooral de eerste helft zwaar te verteren maakt. Enige lucht brengen daarna de bescheiden verhaallijnen over de teruggevonden zoon van de ik-figuur en het kortstondige geluk van de schrijver in Mexico. Uiteindelijk is voor de ik-figuur, die nogal zeurderig overkomt al spaart hij zichzelf niet, een happy ending weggelegd. Theroux (1941) is bekend van reisboeken als 'De grote spoorwegcarrousel' en romans als 'Muskietenkust'…Lire la suite

Mama Machiavelli Of: je familie als vijand

Met de empathie van een kannibaal zet Paul Theroux zijn familie neer.

Als reisboekenschrijver is Paul Theroux niet alleen een kenner van vele windstreken maar ook een fameuze kankerpit, met meer oog voor maatschappelijke wantoestanden dan voor landschappelijk schoon, en ook in zijn romans klinkt er zelden iets opgewekts. Waar zou hij dat zure karakter toch vandaan hebben, kan de lezer zich afvragen want over zijn eigen achtergrond liet Theroux zelden iets los; in zijn fictie figureren vooral ouderloze eenzaten, en in zijn reisverhalen komt zijn persoonlijke leven nauwelijks aan de orde.

Het antwoord krijgen we in 'Moederland'. Roman noemt hij dat boek, maar neem maar van mij aan dat het over zijn eigen familie gaat, onder een vliesdun laagje fictie.

Muze van dit Moederland is zijn moeder, dat wil zeggen de moeder van Jay, want zo noemt Theroux zich hier, maar iedereen herkent hem achter dit masker, net als zijn broer Alexander Theroux, de dichter - hier Floyd, en zijn zoon Louis Theroux -Har…Lire la suite

À propos de Paul Theroux

Paul Edward Theroux, né le 10 avril 1941 à Medford, est un écrivain, romancier américain et ferroviphile connu pour ses romans et récits de voyage, surtout ferroviaires. Parmi ses ouvrages les plus célèbres, il y a justement Railway Bazaar (The Great Railway Bazaar, 1975), le récit de son périple en train de la Grande-Bretagne au Japon en traversant l'Europe, la Russie, l'Asie du Sud et du Sud-Est et son roman Le Royaume des moustiques (The Mosquito Coast, 1981), adapté au cinéma en 1986.

Biographie

Theroux est né à Medford dans le Massachusetts, fils d'un père canadien-français et d'une mère italo-américaine,. Il vient d'une famille composée d'écrivains, de poètes ou de journalistes, comme le scénariste et acteur Justin Theroux, son neveu. Après avoir fini ses études uni…En lire plus sur Wikipedia