Livre
Néerlandais

De wraak van een koningsdochter

Paul Kustermans (auteur)

De wraak van een koningsdochter

Dans la série:
Top
Public cible:
12-14 ans et plus
In de 9e eeuw groeit een bastaarddochter van de Franse keizer op in een klooster. Vlak voor ze wordt uitgehuwelijkt, wordt ze als slavin gevangen door de Noormannen.
Sujet
Vikingen
Titre
De wraak van een koningsdochter
Auteur
Paul Kustermans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Averbode: Averbode, 1998
142 p.
ISBN
90-317-1330-9

Commentaires

De eerste versie van het verhaal over de gekaapte bastaarddochter van de Franse keizer Lodewijk verscheen in 1998. Veel meer dan een andere kaft -- eveneens van Jan Bosschaert -- en een frissere vormgeving is er niet veranderd. Het verhaal speelt in 818, in een tijd dat het Frankische rijk door de Noormannen geplunderd wordt. Kirsten, die in een klooster klaargestoomd wordt voor een rijk huwelijk, wordt gekaapt door de vikinghoofdman Torfil. Hij voert haar mee naar het Noorden waar ze als zijn bijzit en als slavin onder het toezicht van zijn eerste vrouw Gudrun terechtkomt. Haar immense haat tegen de barbaren verhindert niet dat ze verliefd wordt op Torfils zoon Halvdan. Uit hun geheime liefde wordt een zoon geboren. Kirsten hoopt dat Halvdan haar na de dood van Torfil mee zal nemen naar een nieuwe nederzetting, maar hij neemt een andere slavin mee. Haar haat richt zich nu ook op Halvdan en die is zo groot dat ze haar zoon laat beloven hem later te doden.

Kustermans lezen is ti…Lire la suite
Kirsten is de 15-jarige bastaarddochter van de Franse keizer Lodewijk, een zoon van Karel de Grote. Zij wordt in de 9e eeuw grootgebracht in een klooster. Voordat zij wordt uitgehuwelijkt, wordt zij ontvoerd door de Noormannen. Zij wordt vernederd, maar behoudt haar waardigheid en stuurt haar leven de kant op die zij wil. Paul Kustermans is auteur van diverse historische romans, zoals 'Voor Paulien' en 'Voorbij de regenboog'*. Het verhaal is spannend en de personen worden goed neergezet, daarnaast is er veel informatie over de Noormannen en hun tijd te vinden. Te gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken, maar ook als (voor)leesboek. De doelgroep moet gezocht worden in de hoogste groep van het basisonderwijs en in de brugklassen.

De wraak van een koningsdochter

818, slot Oudendonk. Kirsten wordt geboren. Ze is een bastaarddochter van Lodewijk de Vrome. Ze groeit op in een klooster en zal uitgehuwelijkt worden aan een Frankische edelman. Maar Vikingen plunderen het gebied en nemen het mooie meisje mee naar het Noorden. Daar wordt ze als slavin in het gezin van de leider opgenomen. Ook de zoon voelt zich door Kirsten aangetrokken. De koningsdochter trotseert de jaloezie van de overige vrouwen en belandt met haar zoontje aan het koninklijk hof. Wanneer haar zoon volwassen is, neemt hij wraak. Kirsten keert terug naar het land van de Franken. Met verve beschrijft de auteur het leven van de Vikingen als scheepsbouwers en veroveraars. In dit historische verhaal verweeft hij ook de liefde- en haatgevoelens van zijn personages. Zijn heldin Kirsten lijkt me wat te twintigste-eeuws. Niets behalve de spelling werd gewijzigd aan de oorspronkelijke versie (Averbode: Altiora, 1998).