Livre
Néerlandais

Ausländer

Paul Dowswell (auteur)
Public cible:
15 ans et plus
Een Poolse jongen zit in het weeshuis in Warschau. Vanwege zijn Arische uiterlijk wordt hij geadopteerd door de onderdirecteur van een rasseninstituut in Berlijn. Dan ontdekt deze dat de jongen joods bloed heeft.
Titre
Ausländer
Auteur
Paul Dowswell
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Ausländer
Édition
1
Éditeur
Kampen: Callenbach, 2009
304 p.
ISBN
9789026616488 (hardback)

Commentaires

Pjotrs ouders komen om bij de Duitse inval van Polen in 1939. Hij komt daar in een weeshuis terecht, maar vanwege zijn Arische uiterlijk en perfecte beheersing van de Duitse taal wordt hij tot Rijksduitser verklaard. Daarop wordt hij geadopteerd door een vooraanstaande familie in Berlijn die hem in huis neemt om hem te laten naturaliseren tot modelburger. Langzaam maar zeker gaan de ogen van Peter, zoals hij nu heet, open voor de gruwelijkheden en de waanzin van de nazi’s. Hij krijgt verkering met de mooie, autonome Anna, en met jeugdige overmoed keren ze zich samen tegen het regime. Hierdoor wordt het verhaal, vooral naar het einde toe, razend spannend. In rake beschrijvingen wordt de sfeer in het gezin neergezet, die naarmate de oorlog vordert van euforistisch naar grimmig verkleurt. Hoewel de idioterie van de nazi’s overduidelijk wordt gemaakt, weet de auteur daarbij elke karikatuur te vermijden. Vanwege de vele inzichten en feitelijkheden die ongemerkt worden meegegeven, is dit kn…Lire la suite

À propos de Paul Dowswell

Paul Dowswell, né le 3 septembre 1957, à Chester, Royaume-Uni, est un écrivain britannique, auteur de nombreux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse, d'ouvrages éducatifs et de récits historiques. Il a publié plus de 60 livres ayant pour thèmes principaux l'histoire, la géographie, la science ou encore l'histoire naturelle .

Biographie

Dowswell obtient un diplôme d'histoire au Goldsmiths, University of London. Il travaille ensuite comme chercheur dans les musées et dans les maisons d'édition, tels que la BBC Books, le Musée de la Science de Londres et la British Library Sound Archive. Par la suite, il devient rédacteur en chef pour Usborne Publishing durant huit ans.

Depuis 1999, il se consacre à l'écriture et à la musique avec son groupe Daring Adventure.

Œuvr…En lire plus sur Wikipedia