Livre
Néerlandais

Rat is zoek

Paul De Moor (auteur), Martijn Van der Linden (dessinateur)
Het wit van Koe is verdwenen. Rat gaat ernaar op zoek, in een schip van krantenpapier. Onderweg ontmoet hij Zwaan, Kip en Vos. Koe mist Rat en gaat hem achterna, samen met Pad.
Titre
Rat is zoek
Auteur
Paul De Moor
Dessinateur
Martijn Van der Linden
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2012
137 p. : ill.
ISBN
9789401404365 (hardback)

Commentaires

Rat ziet dat het wit van Koe vroeger witter was dan nu en maakt zich zorgen. Daarom gaat hij op zoek naar nieuw wit. Het wordt een spannende tocht: met een schip uit krantenpapier over het water, langs de sluwe Vos onder de grond en een ontmoeting met Kip. En Kip kan hem misschien wel helpen. Samen maken ze speciale soep om Koe witter te maken. Maar dat loopt niet helemaal zoals ze willen... Ondertussen weet Koe niet waar Rat is en wacht hij samen met Pad ongelukkig op zijn verdwenen vriend. Lukt het Rat om wit te vinden en Koe witter te maken?
In het fantasierijke Rat is zoek ga je mee op tocht met Rat. Maar door het meervoudige vertelperspectief voel je ook wat Koe voelt en zie je mee wat Pad ziet. Je kent hun emoties, belevenissen en gedachten, waardoor je helemaal door het verhaal opgeslorpt wordt.
Niet alleen wit, maar ook veel andere kleuren vormen een rode draad doorheen het verhaal. Zo heeft het gras de smaak van ‘stug blauw’ en is de kop van Koe ‘vol rood en …Lire la suite
Rat en Koe zijn dikke vrienden. Als Rat op een nacht in het licht van de maan merkt dat de kleuren van Koe niet mooi zwart en wit, maar grijs en vaal zijn gaat hij op zoek naar het wit van de Koe. Koe is erg verdrietig als Rat zomaar is vertrokken en gaat samen met Pad naar hem op zoek. Prachtig, poëtisch eerste leesboekje met een mooi en divers taalgebruik waardoor de woordenschat van kinderen wordt vergroot. Vriendschap, elkaar missen en tot het uiterste gaan voor elkaar is het mooi uitgewerkte centrale thema. Het boekje bevat uitsluitend éénlettergrepige woorden en is verdeeld in korte hoofdstukken van een of twee bladzijden. De korte zinnen beginnen steeds op een nieuwe regel. Geïllustreerd met grappige, subtiele potloodtekeningen in zwart/wit/grijs die uitstekend passen bij de tekst. Hoewel niet voor een grote doelgroep is dit een aanwinst in de collectie eerste leesboekjes, AVI-E3. Eerder verschenen over Koe en Rat 'De wei van Koe' en 'De reis van Rat'*. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Rat is zoek

Dit dikke boek (136 p.) vertelt over de vriendschap tussen een rat en een koe in eenlettergrepige woorden. Het bestaat uit 63 hoofdstukjes van een bladzijde. Rat vindt dat het wit van Koe te dof is, ze gaat erop uit om het echte wit te vinden. Op haar tocht ontmoet ze allerlei dieren met namen van één lettergreep. Koe mist Rat heel erg. Het verhaal staat vol beschouwende en poëtische ontboezemingen en woordspelingen boven de hoofden van de kinderen, bv. De dag is van dauw rijp of jij kamt het dak af en ik vlooi het hooi uit en Haar krent krijst het rood uit ... Heel af en toe is het grappig en uitnodigend zoals op p. 22 de toverspreuk van Pad: Mok, eok! Mok, mok, tui ed salp!
Dit is een voorbeeld van hoe je met eenlettergrepige woorden toch een moeilijk leesbaar (= moeilijk te begrijpen) boek kan schrijven. De inhoud is zo mager en zo weinig boeiend. In een tijd dat beginnende lezers weg zijn van Pokemon en Ninjago lijkt dit verhaal geen kans te maken om lezen aantrekkelijk te m…Lire la suite

Suggestions