Livre
Néerlandais

Het olifantenfeest

Paul Biegel (auteur), Tineke Meirink (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Sprookjesachtige verhalen waarin kinderen, dieren en de meest uiteenlopende voorwerpen de hoofdrol spelen. Vanaf ca. 5 jaar.
Titre
Het olifantenfeest / Paul Biegel ; met tek. van Tineke Meirink
Auteur
Paul Biegel
Dessinateur
Tineke Meirink
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Holland, 2004
126 p. : ill.
ISBN
90-251-0858-X

Commentaires

Deze bundel verhalen werd in 1974 bekroond met een Zilveren Griffel. De jury werd bekoord door de originele manier waarop de auteur oude sprookjesmotieven in een nieuw kleedje stak. Biegel laat zich kennen als een rasechte sprookjesverteller die de klassieke sprookjesfiguren op een eigen manier invult: Poppel is een boze dwerg, van klei boetseert hij een reus die alles stukmaakt. Kabouter Steltloop vindt er iets op om zijn kleine gestalte weg te werken en de heks heeft toverschoenen. Ook dieren hebben een belangrijke plaats in de verhalen van Paul Biegel. Het kleinste ezeltje van de wereld, de oude moeder muis die nog één keer met haar familie op tafel wil dansen, de mol, de egel en de muis die samen met de koning thee drinken uit de malle-dromen-theepot (een scène die doet denken aan Alice in Wonderland). En dan zijn er nog die verhalen waarin alles mogelijk is: een levensgrote olifant die helemaal van roze pudding is, een huis van papier dat kan vliegen en zelfs een heus papieren…Lire la suite
Eenentwintig verhalen met voor jonge kinderen gebruikelijke fantasieën over muizen, kabouters, reuzen, levend geworden speelgoed, e.d. Maar deze verhaaltjes - de meeste van vier bladzijden, twee een stuk langer - bevatten originele elementen, waarbij een beetje ondeugd en lekker keten heel wensvervullend zijn. Ook aan bod komen verrassingen, zoals bij die enorme roze olifanten-pudding, en kinderlijke humor, bijv. in het verhaal over al die schoenen die nu eens zelf uitmaken waar ze heenlopen en dan natuurlijk onder het verkeerde bed belanden. De auteur is een vaardig verteller en weet met zijn taal de situaties heel direct te schilderen. Daarom nog steeds, de bundel dateert uit 1973, een fijn voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Voor zelf lezen minder geschikt: wanneer kinderen technisch aan deze teksten toe zijn, zullen ze vaak dit soort verhalen achter zich hebben. Met aardige zwartwittekeningen.

À propos de Paul Biegel

Paul Biegel (25 mars 1925, Bussum – 21 octobre 2006, Laren) est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Paul Biegel naît à Bussum en 1925. Son père, Hermann Biegel, d'origine allemande, tenait un commerce de matériaux de construction. Avec sa femme Madeleine Povel-Guillot, ils ont neuf enfants, six filles et trois garçons, dont Paul est le plus jeune. Il lit peu dans son enfance, préférant jouer dehors. Ses livres préférés sont les contes de Grimm et les romans de Jules Verne. Après le primaire à Bussum, il passe son examen à Amsterdam en 1945.

Sa première histoire, De ontevreden kabouter (Le gnome malheureux), écrite quand il a 14 ans, paraît dans le journal De Tijd. Il veut d'abord être…En lire plus sur Wikipedia