Livre
Néerlandais

De zoute goudvis

Paul Biegel (auteur), Mies Van Hout (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Verhalenbundel met zeven fantasievolle vertellingen over o.a. een verdwaald konijn, een graskabouter, een Roemeense kikkerkoning en de nevelkindertjes. Met kleurrijke illustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Titre
De zoute goudvis
Auteur
Paul Biegel
Dessinateur
Mies Van Hout
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2015
62 p. : ill.
ISBN
9789047704973 (hardback)

Commentaires

Deze verhalenbundel met zeven niet eerder gepubliceerde fantasievolle vertellingen is postuum samengesteld ter ere van meermaals bekroond auteur Paul Biegel, die in 2015 negentig jaar zou zijn geworden. Sprookjesachtige personages komen tot leven in sfeervolle, karakteristieke kleurenillustraties van Mies van Hout, zoals een hardwerkende graskabouter die dokter en apotheker tegelijk is, een onvriendelijke Roemeense kikkerkoning die het water in de vijver vindt stinken en een vrolijke groep zacht zingende nevelkindertjes in de tuin van boer Japik. Door de heldere kleuren, de combinatie van fijne pen- en brede penseelstreken, wazige achtergronden, contrastwerking en verfkrassen krijgen de afbeeldingen een levendige, speelse uitstraling. Ook dieren spelen mee, onder meer drie pikgrage vogeltjes en een konijntje op zoek naar het gouden zonlicht. De stijl van schrijven is direct en duidelijk, de zinslengte wisselend. Door de ongedwongen, levendige dialogen zijn de verhalen, variërend in le…Lire la suite

De zoute goudvis

Dit boek is een bontgekleurde verzameling van zeven mooie, fantasievolle voorleesverhalen. Van verhalen over een graskabouter die dokter is, ondeugende schoenen die ’s nachts op stap gaan en verdwalen tot een dolle verzameling aan vissen.

De prachtige schrijfstijl van Paul Biegel komt in deze verhalen weer tot leven. Echte liefhebbers van taal genieten beslist van de mooie beschrijvingen, leuke klankwoorden (als kalme-talm-zalm, de kwaje-graai-haai en slippe-slappe-sliere-slak) en de bijzondere vertellingen.

Dit is een ideaal cadeauboek, want de verhalen zijn geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden en net lang (of kort) genoeg om voor te lezen voor het slapengaan. De kleurrijke, gedetailleerde en al even fantasievolle illustraties van Mies van Hout maken van dit boek een echte lust voor het oog, een traktatie voor jong en oud.

Kinderen kunnen nooit genoeg verwend worden met verhalen van deze meesterverteller!


À propos de Paul Biegel

Paul Biegel (25 mars 1925, Bussum – 21 octobre 2006, Laren) est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Paul Biegel naît à Bussum en 1925. Son père, Hermann Biegel, d'origine allemande, tenait un commerce de matériaux de construction. Avec sa femme Madeleine Povel-Guillot, ils ont neuf enfants, six filles et trois garçons, dont Paul est le plus jeune. Il lit peu dans son enfance, préférant jouer dehors. Ses livres préférés sont les contes de Grimm et les romans de Jules Verne. Après le primaire à Bussum, il passe son examen à Amsterdam en 1945.

Sa première histoire, De ontevreden kabouter (Le gnome malheureux), écrite quand il a 14 ans, paraît dans le journal De Tijd. Il veut d'abord être pianiste, mais il trouve qu'il…En lire plus sur Wikipedia