Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De dwergjes van Tuil

Paul Biegel (auteur), Mies Van Hout (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
De dwergjes van Tuil leven met de bijen op de hei. Ze helpen elkaar eten te zoeken en zich te beschermen tegen de kou, de mensen en de kraaien. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Kabouters
Titre
De dwergjes van Tuil
Auteur
Paul Biegel
Dessinateur
Mies Van Hout
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Holland, © 2008
114 p. : ill.
ISBN
9789047750031

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

Na het overlijden van Paul Biegel in 2006 besluiten uitgeverij Holland en uitgeverij Lemniscaat om de 'Biegel Bibliotheek' uit te brengen, waarin de komende jaren een twintigtal van zijn beste titels verschijnen in nieuwe edities.


De honderd dwergjes van Tuil wonen op de hei en zijn dol op de honing die ze uit paarse bloemen halen. Dan komen koningin Zwoe en haar bijen echter in een dennenboom wonen. Doordat nu ook de bijen honing verzamelen, hebben de dwergjes onvoldoende volle potjes om de winter door te komen. Dappere Kleine Pier van Tuil gaat naar de koningin en vraagt om een potje honing. De andere dwergjes zijn onder de indruk.


Zo begint het avontuurlijke verhaal van de dwergjes van Tuil. Verder redden de dwergen de bijen wanneer die opgesloten zitten in hun dennenboom, vinden ze een oplossing voor het hoge hek van gaas rond het land Verderop, waar de aardappelen, wortelen en salade staan die de dwergjes in de winter aan de ? voor de dwergen zeer grote ? k…Lire la suite
De dwergjes van Tuil wonen op de hei en zijn dol op honing. Als er een enorme zwerm bijen in een dennenboom komt wonen, hebben de dwergjes een probleem. De bijen verzamelen namelijk ook honing. Kleine Pier weet bijna overal een oplossing voor. Dit is een van de avonturen die de dwergjes van Tuil in dit boek beleven. Ze helpen bijvoorbeeld de bijen wanneer de bijen opgesloten zitten in hun boom, gaan bij de konijnen op bezoek en Kleine Pier waakt over de cocons om ervoor te zorgen dat er niks mee gebeurt. Deel uit 'De Biegel Bibliotheek'. De verhalen, die voor het eerst verschenen in 1976, kunnen los van elkaar gelezen worden. Prettig leesbaar lettertype. De nieuwe sfeervolle, kleurrijke illustraties maken het boek erg aantrekkelijk. De illustraties lopen nog door als het verhaal al geëindigd is, waardoor de lezer langzaam het verhaal uitgeleid wordt. Mooie verzorgde uitgave met rode linnen band om het omslag. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

De dwergjes van Tuil

Dit boek is een gezamenlijke uitgave van de uitgeverijen Holland en Lemniscaat. De dwergjes verschenen voor het eerst in 1976 bij uitgeverij Holland. Met honderd zijn ze, de dwergjes van Tuil. Ze leven op de hei harmonieus samen met de bijen en de elfjes. De hoofdfiguur is de kleinste dwerg met de toepasselijke naam 'Kleine Pier van Tuil'. In 21 korte hoofdstukjes volg je de wederwaardigheden van de dwergjes. Dwergjes zijn dol op honing die ze uit de heidebloemen halen. Ze doen ook een soort winterslaap. Kleine Pier is een natuurvriend; hij observeert een vlinder die zich ontpopt en geeft haar de naam Daphne. Later gaat hij zich als een soort grootvader gedragen als Daphnes popjes uitkomen. Het laatste popje laat lang op zich wachten maar Pier waakt. En als de vlinder er eindelijk uitkomt, krijgt hij de naam Virgilius. Want eigenlijk zijn er 101 dwergen maar de honderdenéénste, Virgilius, is lang geleden op avontuur vertrokken. Pier kent hem alleen uit de vele verhalen die over hem…Lire la suite

À propos de Paul Biegel

Paul Biegel (25 mars 1925, Bussum – 21 octobre 2006, Laren) est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Paul Biegel naît à Bussum en 1925. Son père, Hermann Biegel, d'origine allemande, tenait un commerce de matériaux de construction. Avec sa femme Madeleine Povel-Guillot, ils ont neuf enfants, six filles et trois garçons, dont Paul est le plus jeune. Il lit peu dans son enfance, préférant jouer dehors. Ses livres préférés sont les contes de Grimm et les romans de Jules Verne. Après le primaire à Bussum, il passe son examen à Amsterdam en 1945.

Sa première histoire, De ontevreden kabouter (Le gnome malheureux), écrite quand il a 14 ans, paraît dans le journal De Tijd. Il veut d'abord être pianiste, mais il trouve qu'il…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions